Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

Γ. Παπανδρέου: "αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση που μετέτρεψε την Ελλάδα σε ανοχύρωτη πολιτεία"


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά την επίσκεψή του στις πληγείσες, από τις μεγάλες πυρκαγιές, περιοχές της Πελοποννήσου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Σας απευθύνομαι με ιδιαίτερη συγκίνηση μετά από μία μεγάλη και επώδυνη πορεία στα καμένα της Πελοποννήσου. Μεγάλη και επώδυνη πορεία, όχι λόγω της σωματικής κούρασης αλλά λόγω της ψυχικής κούρασης. Διότι είδα και έζησα τον φόβο στα πρόσωπα των συνανθρώπων μου, την ανασφάλεια των συμπολιτών μου, την αγανάκτηση, την οργή, την απόγνωση. Είδα τον πόνο.

Αισθάνονται, ακόμα και αυτήν την ώρα που μιλώ, αβοήθητοι, αισθάνονται ανήμποροι. Και στα πρόσωπά τους είδα ένα μεγάλο «γιατί».

Γιατί οι πυρκαγιές; Γιατί να χαθούν ανθρώπινες ζωές; Γιατί οι καταστροφές των περιουσιών τους; Γιατί να χαθούν τα όμορφα δάση μας; Σήμερα έχουμε χρέος να πούμε την αλήθεια.

Η αλήθεια είναι, το κράτος έδειξε έλλειψη συντονισμού, ολιγωρία, αναποτελεσματικότητα και εγκληματική αμέλεια. Αμέλεια στην χρηματοδότηση της πρόληψης. Αμέλεια στην πρόσληψη πυροσβεστών. Αμέλεια στην εκπαίδευσή τους. Η αιτία; Η βάναυση κομματικοποίηση και πελατειακή αντίληψη, η κομματικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας και πυρόσβεσης. Η αλήθεια είναι ότι, αυτή η κυβέρνηση καλλιέργησε τις προσδοκίες σε άνομα συμφέροντα και καταπατητές.

Καλλιέργησε τις προσδοκίες τους, με την προσπάθεια της να αλλάξει το άρθρο 24 του Συντάγματος, που προστατεύει τα δάση μας. να νομιμοποιήσει αυθαίρετα με τροπολογίες, να παραδώσει τα παράλια μας και τα νησιά μας στην υπερεκμετάλλευση.

Η αλήθεια είναι ότι, αυτή η κυβέρνηση αρνήθηκε την εθνική συνεννόηση και συνεργασία, την προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε από κοινού την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ελλάδας. Να αξιοποιήσουμε την εμπειρία όλων μας, να δεσμευτούμε με μέτρα και με πολιτικές, που θα αποκλείσουν άνομα συμφέροντα και θα αποκαταστήσουν πλήρως τους πληγέντες.

Η πιο ανησυχητική αλήθεια όμως, είναι η στάση της κυβέρνησης, που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της, παριστάνει το θύμα και με υπονοούμενα μιλά για συνομωσίες και οργανωμένα σχέδια, όπως συνηθίζει όταν προσπαθεί να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες. Η αλήθεια είναι ότι, αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση που μετέτρεψε την Ελλάδα σε ανοχύρωτη πολιτεία.

Επιτέλους ας μιλήσει συγκεκριμένα. ας πράξει ό,τι έχει καθήκον να πράξει η κάθε κυβέρνηση. Αυτήν την ύστατη στιγμή, ας σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ας αναλάβει τις ευθύνες της. Με αυτήν την κυβέρνηση, δεν μπορεί κανένας να αισθάνεται ήσυχος, δεν μπορεί να αισθανθεί σιγουριά και ασφάλεια ο Έλληνας πολίτης".