Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

Αλ. Παπαρήγα: "Οι δρόμοι του πετρελαίου είναι ματωμένοι, οι δρόμοι των φιλέτων στη γη είναι καμένοι"


Απόσπασμα από στην συνέντευξη της Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. Αλέκας Παπαρήγα στην Καλαμάτα σχετικά με τις καταστροφικής πυρκαγιάς:

«Υπάρχουν και διαμορφώνονται σοβαρότατες διαχρονικές πολιτικές ευθύνες. Και θα έλεγα σχηματικά ότι ξεκινάνε από το Μάη του 1993 οπότε είχαμε αυτό το πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα δάση, για τις πυρκαγιές ιδιαίτερα, που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που τότε ήταν στη Βουλή, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Αυτό το πόρισμα δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή, ενώ ήταν ομόφωνο και από τα τρία κόμματα που ήταν τότε στη Βουλή.

Ξεκινώντας λοιπόν από αυτό το πόρισμα φτάνοντας μέχρι την επικείμενη, τη σχεδιαζόμενη συνταγματική αναθεώρηση που αφορά τη χρήση γης, τα δάση, τους ορεινούς όγκους, υπάρχουν διαχρονικές πολιτικές ευθύνες και ενδιαμέσως να θυμίσω ορισμένες:

Δασοκτόνοι νόμοι, νόμοι που αλλάζουν τη χρήση γης, εκπτώσεις απ’ την πολιτική των αναδασώσεων, την πολιτική της λιτότητας στην υποδομή της δασοπροστασίας, στο πυροσβεστικό σώμα και μια σειρά άλλα πράγματα που έχουμε ξαναπεί και δε χρειάζεται να τα επαναλάβουμε.

Είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Ο ανθρώπινος πόνος βέβαια είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται στην πρώτη πλευρά, αλλά η καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε και τον πολιτικό χαρακτήρα των προβλημάτων.

Και θα ήθελα επιγραμματικά να πω μια φράση με δυο σκέλη: Οι δρόμοι του πετρελαίου είναι ματωμένοι, οι δρόμοι των φιλέτων στη γη είναι καμένοι.


Τα λέμε αυτά γιατί πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση. Από τη στιγμή που όλοι συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν σχεδιασμένοι εμπρησμοί, πρέπει τουλάχιστον να προσδιορίσουμε με βάση αυτά που ξέρουμε ως τώρα την ουσία του προβλήματος.

Γι’ αυτό αν θέλετε μιλάμε για επαγρύπνηση παντού και πρέπει να γυρίσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στο κέντρο, να απαιτήσουμε ενημέρωση, να απαιτήσουμε πολλά πράγματα".