Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Το ΠΑΣΟΚ της 12ης Νοεμβρίου πρέπει να αλλάξει

Από την Επιτροπή Στήριξης Αιτωλοακαρνανίας
Ευάγγελου Βενιζέλου
Η πορεία προς την 11η Νοεμβρίου είναι για το ΠΑΣΟΚ μια πολιτική και δημοκρατική πρόκληση. Η εκλογή προέδρου από την βάση είναι μια σημαντική έκφραση της συμμετοχικής δημοκρατίας.
Η συμμετοχική δημοκρατία όμως αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο μέσα από τον οργανωμένο διάλογο. Έναν οργανωμένο διάλογο ο οποίος συμβάλει στην καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών, στην ανταλλαγή απόψεων, στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην δημιουργία ενός γόνιμου πολιτικού κλίματος που χειραφετεί και απελευθερώνει τους πολίτες. Οι ηρωικοί μονόλογοι , τα συνθήματα , και οι ασύμμετρες απειλές δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαθιστούν τον ανοικτό και δημοκρατικό διάλογο.
Μέχρι σήμερα και ενώ έχουμε μπροστά μας την Εθνική Συνδιάσκεψη , στην οποία τα κομματικά στελέχη καλούνται να μεταφέρουν τα συμπεράσματα της υποτιθέμενης διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε , θα εμφανιστούν και θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες κομίζοντας προφανώς μόνο τις προσωπικές τους απόψεις. Η συμμετοχική δημοκρατία σε ορισμένες περιπτώσεις παίρνει τα χαρακτηριστικά μονοπρόσωπης εταιρείας.
Στο ΠΑΣΟΚ της 12ης Νοεμβρίου δεν θα χωράνε πλέον οι κλειστές λογικές και η συμμετοχική δημοκρατία δεν θα είναι απλά το άλλοθι της κομματικής νομενκλατούρας.
Το ΠΑΣΟΚ της 12ης Νοεμβρίου θα είναι εξωστρεφές , γνήσια συμμετοχικό και δημιουργικό , θα έχει σημείο αναφοράς μια αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας με τους πολίτες.
Το ΠΑΣΟΚ της 12ης Νοεμβρίου δεν θα φοβάται τον διάλογο, γιατί μόνο έτσι θα εμπλουτίζεται σε ιδέες και θα ανανεώνεται σε πρόσωπα και πολιτικές.
Το ΠΑΣΟΚ της 12ης Νοεμβρίου πρέπει να αλλάξει , γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να αλλάξει και την χώρα.