Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - Μετράμε 869 απώλειες! ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ;

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και πλήρες για την πορεία του ΤΕΙ Μεσολογγίου είναι το τετρασέλιδο ρεπορτάζ του περιοδικού "ΕΠΙΚΑΙΡΑ Αιτωλοακαρνανίας", που κινείται πέρα από τις εύκολες διαμαρτυρίες σε…επίπεδα γκαρσονιέρας και τις φωνές στείρας αντιπολιτευτικής διάθεσης για τη βάση του «10».
Διαβάζοντας το ρεπορτάζ διαπιστώνει κανείς πως ρώτησαν τους ειδικούς, καθηγητές, σπουδαστές, αλλά και σκεπτόμενους μεσολογγίτες που εμβαθύνουν στο πρόβλημα και όχι τους πολιτικούς.
Τι συμπέρασμα βγαίνει; η άλλη πλευρά, εκείνη που καταδεικνύει πως το ΤΕΙ βιώνει ότι και τα περισσότερα περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ, που απαξιώνονται γιατί δεν εκσυγχρονίστηκαν, δεν άλλαξαν τα προγράμματα σπουδών τους με βάση τις εξελίξεις και το τι ζητάει η αγορά εργασίας, ώστε να προλάβουν την φθίνουσα κατάσταση.

Εδώ τελειώνουν τα ψέματα!
Υπάρχει καθηγητής που δηλώνει: «Για τις σοβαρές ελλείψεις σπουδαστών των δύο τελευταίων χρόνων σε τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου φέρουμε ευθύνη όλοι μας, είμαστε συνένοχοι για παραλείψεις και για δημοσιο-υπαλληλική τακτική…αν δεν εκσυχρονιστούν όλοι με γοργούς ρυθμούς προς τη σωστή κατεύθυνση, κάποια τμήματα θα υπάρχουν μόνο για δύο χρόνια ακόμα! Η κατάσταση που για δεύτερη χρονιά καταγράφεται θα κάνει καλό στο ΤΕΙ, διότι εδώ τελειώνουν τα ψέματα»

Νομίζουμε ότι σπουδάζουμε!
Υπάρχει σπουδαστής που υποστηρίζει: «Πρόκειται για τμήματα παρωχημένα που την τελευταία ώρα ξαναβαπτίζονται αλλάζοντας μόνο όνομα…για να τραβήξουν τους σπουδαστές… Μην υποτιμάτε το μαθητή του 10, γιατί γνωρίζει ότι το πτυχίο που θα πάρει δεν θα καλύπτει καμιά παραγωγική ανάγκη και θα έχει μηδενική απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας. Σε μια κατάσταση συνενοχής πολιτείας, πολιτικών, δημάρχων, προέδρων ΤΕΙ και καθηγητών οι γονείς και εμείς νομίζουμε ότι σπουδάζουμε».

Τα παράλογα!
Υπάρχει τμήμα, το Εφαρμογών Πληροφορικής που πρώτο ιδρύθηκε στη χώρα ,στο Μεσολόγγι του οποίου οι πρώτοι πτυχιούχοι εργάζονται από την επομένη λήψης του πτυχίου τους με εξαιρετικά ελκυστικές αμοιβές.

Ε! αυτό το τμήμα κατάφερε να μετράει απώλειες σπουδαστών!
Το τμήμα Ιχθυοκομίας και Αλιείας, κάποτε το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα… δεν έχει σπουδαστές, προσέλαβε όμως γυναίκα χημικό με 247 δημοσιεύσεις!

Σπουδάζοντας για την ουσία!
Υπάρχει το τμήμα Λογιστικής της ΣΔΟ με μεγάλο αριθμό αποφοίτων αλλά υπάρχει και το παράρτημα του ΤΕΙ Μεσολογγίου στη Ναύπακτο, ένα σύγχρονο τμήμα που όχι μόνο δεν μετράει απώλειες αλλά τείνει να γίνει ο ηγέτης στο χώρο του. Γιατί; Το λέει ο προϊστάμενος του τμήματος: «το Τμήμα έχει στόχο να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στους τομείς των Τηλεπικοινωνιακών και Δικτυακών τεχνολογιών, εφαρμογών και υπηρεσιών», με ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα σπουδών.