Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Σώκος ...για όλους και ...για όλα

Την πρώτη του επίσημη συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης παρεχώρησε χθες στο Μεσολόγγι ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εκλογική του νίκη, στις νομαρχιακές εκλογές.
Παρουσία εκπροσώπων του συνόλου των Μ.Μ.Ε. της Αιτωλοακαρνανίας ο Θύμιος Σώκος αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της εισήγησης του στον προγραμματισμό της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας για την επόμενη πενταετία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα του οδικού δικτύου, της παιδείας και των αναπτυξιακών σχεδιασμών.
Όσον αφορά το παρελθόν, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας υποστήριξε ότι στα οικονομικά της Νομαρχίας υπάρχει μεγάλο «άνοιγμα» και κυρίως υπάρχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις σε προμηθευτές και εργολάβους για τις οποίες ακόμη δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα.
Σύμφωνα με τον Θύμιο Σώκο, η κατάσταση αυτή λειτουργεί «ως τροχοπέδη» στην υλοποίηση των όποιων σχεδιασμών του, ενώ δεν παρέλειψε να καταγγείλει το υπουργείο Οικονομικών για την αδράνεια που έχει επιδείξει για την διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Σώκος, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου έχει ζητηθεί ο διαχειριστικός έλεγχος, προκειμένου όπως είπε: «να νομιμοποιηθούν αυτές οι υποχρεώσεις και να καταλογισθούν πιθανές ευθύνες κακοδιαχείρισης».

Μεταφορά μαθητών και σχολική στέγη τα "αγκάθια" της Παιδείας στο νομό
Για τα θέματα της παιδείας ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας αναφέρθηκε σε δυο μεγάλα ζητήματα αυτά της μεταφοράς των μαθητών και της σχολικής στέγης. Ο Θύμιος Σώκος για την επίλυση αυτών των προβλημάτων είπε ότι ήδη έχει μειωθεί σημαντικά προς όφελος των οικονομικών της νομαρχίας το κόστος μεταφοράς των μαθητών και ότι ήδη έχει εκπονηθεί 5ετές πρόγραμμα σχολικής στέγης. Για την πλήρη επίλυση των προβλημάτων ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας έχει προτείνει στο αρμόδιο υπουργείο η μεταφορά να γίνεται με μέριμνα των δήμων μέσων δημοτικής συγκοινωνίας που θα αναπτυχθεί και η κατασκευή των σχολικών κτιρίων να περιέλθει στην αρμοδιότητα των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, με την μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.

Στόχος η ασφάλτινη και ασφαλής πρόσβαση παντού
Για το οδικό δίκτυο του νομού το οποίο συνολικά με τους δασικούς δρόμους ξεπερνά τα 2.500χλμ. ο Θύμιος Σώκος υπογράμμισε ότι ήδη έχει εκπονηθεί 5ετές πρόγραμμα ώστε η πρόσβαση σε όλα τα χωρία και τους οικισμούς του νομού να γίνεται με ασφάλτινους δρόμους. Επίσης ο Θύμιος Σώκος είπε ότι επανασχεδιάζονται πολλοί οδικοί άξονες προκειμένου να απαλειφθούν στρεβλώσεις και παράδοξα περασμένων δεκαετιών. Τέλος ο κ. Σώκος εξήρε τις προσπάθειες της Νομαρχίας για την βελτίωση και συντήρηση του οδικού δικτύου που είναι σε εξέλιξη.

Ανάπτυξη θα έρθει από τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα
Για τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας τόνισε ότι υπάρχει σχεδιασμός για την βελτίωση και τη δημιουργία υποδομών ώστε να μπορέσει η Αιτωλοακαρνανία να υποδεχθεί επενδύσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας με σημαντικότερους τομείς τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Αναφέρθηκε μάλιστα στην καλή συνεργασία που υπάρχει με όλους τους συναρμόδιους φορείς(Επιμελητήριο, Ενώσεις παραγωγών κλπ.)

Ναι στις συνενώσεις αλλά όχι σ' αυτές που δημοσιοποιήθηκαν
Ο Θύμιος Σώκος δεν παρέλειψε να εκφράσει την κάθετη διαφωνία του με το σχέδιο συνενώσεων των νομαρχιών που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, υποστηρίζοντας όμως την αναγκαιότητα νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας

Αρνητικός για ηλεκτροπαραγωγή στο Πλατυγιάλι-Ικανοποίηση για τις υπηρεσίες
Για την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Πλατυγιάλι σαφώς και στάθηκε αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία είπε ότι έχει συχνή επικοινωνία με τον Προκόπη Παυλόπουλο αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλές εισηγήσεις του θα ληφθούν υπόψη και τέλος για τις υπηρεσίες της Νομαρχίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο λειτουργίας τους(πλην της δ/σης Μεταφορών του Αγρινίου).

Ακολούθως ο Θύμιος Σώκος παρέθεσε γεύμα στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου, ενώ παρόντες στην συνέντευξη ήταν οι αντινομάρχες, ο γενικός γραμματέας της Νομαρχίας Νίκος Κατσικαρέλης και ο αντιπρόεδρος του Ν.Σ. Παναγιώτης Κατσούλης.