Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Στο φεστιβάλ ελληνικού γάλακτος και τυριού η Αιτωλοακαρνανία

Στο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού που ξεκινά αύριο Παρασκευή 5 Οκτωβρίου θα δώσει το παρόν της η Αιτωλοακαρνανία ύστερα από πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας
Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η Νομαρχία και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας έχοντας ως στόχο τη γνωριμία και τη διάδοση των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων του νομού στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, ανέλαβαν την πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τυροκόμους, η Αιτωλοακαρνανία για πρώτη φορά, θα συμμετάσχει σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση.
Είναι προφανές ότι η συμμετοχή αυτή συμβάλει στην εξωστρέφεια των τυροκομικών επιχειρήσεων του νομού μας και κυρίως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου μιας και είναι γνωστό ότι η συμμετοχή επιχειρήσεων σε εκθέσεις ή άλλες προωθητικές ενέργειες βοηθά στην σύναψη επιχειρηματικών επαφών και συμφωνιών.


Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί έναν κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφικό νομό και ειδικότερα ο τομέας της κτηνοτροφίας είναι βασική συνιστώσα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.
Διαθέτει περίπου το 10% του ζωικού κεφαλαίου όλης της χώρας σε αιγοπρόβατα και το 6% αυτού σε βοοειδή, ενώ επίσης έντονα αναπτυγμένη είναι η χοιροτροφία, όπως και η ιχθυοκαλλιέργεια.

Η ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Ο τομέας της μεταποίησης του γάλακτος αποτελεί μια βασική συνιστώσα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του Νομού μας, με τεράστια παράδοση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Οι τυροκόμοι σήμερα (νέοι άνθρωποι με όραμα και δημιουργικότητα), αποτελούν μια ζωντανή συνεχεία των παλαιοτέρων, χρησιμοποιώντας τρόπους τυροκόμισης που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά, αλλά και εφαρμόζοντας παράλληλα σύγχρονες μεθόδους για την ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων τους.
Τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π), όπως η φέτα και η κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, αλλά και αλλά, όπως η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το ανθότυρο ή ακόμα και το γιαούρτι, συμβατικό ή από γάλα βιολογικών εκτροφών, παράγονται στις εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις του νομού μας και περιμένουν το ευρύ καταναλωτικό κοινό να τα γνωρίσει και να εκτιμήσει την γευστικότητα και ποιότητά τους.

Τα εγκαίνια του περιπτέρου της Αιτωλοακαρνανίας θα γίνουν αύριο το απόγευμα στις 7 και μισή.