Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Ολοήμερη επίσκεψη περιφερειάρχη στην Αιτωλοακαρνανία



Ζητήματα που απασχολούν την Αιτωλοακαρνανία εξέτασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Σπύρος Σπυρίδων κατά τη διάρκεια της σημερινής ολοήμερης επίσκεψής του στον Νομό και συνεργασίας που είχε με τους τοπικούς φορείς σε Μεσολόγγι και Αστακό.

Μεταξύ των άλλων, ο Περιφερειάρχης πραγματοποίησε τις ακόλουθες συναντήσεις:

· Αρχικά με το Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιο Σώκο στο Μεσολόγγι. Κατά την ωριαία και πλέον συνάντηση παρουσία στελεχών της Νομαρχίας και της Περιφέρειας συζητήθηκαν τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον Νομό, όπως οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ), η ανακύκλωση, η δημιουργία επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, καθώς και οι κυριότεροι άξονες οδοποιΐας που πρέπει να κατασκευαστούν μέσω του Δ’ ΚΠΣ, ώστε μαζί με τα μεγάλα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ όπως η Ιονία Οδός να βελτιώσουν την προσβασιμότητα στην περιοχή και να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης. Συζητήθηκε, επίσης, η κατασκευή του οδικού άξονα που θα συνδέσει το Πλατυγιάλι με την Ιονία Οδό, μέρος του οποίου έχει ήδη δημοπρατηθεί.
· Ακολούθως, στο Δημαρχείο Αστακού, υπεγράφη η σύμβαση ενός από τα πλέον σημαντικά έργα για την περιοχή, η κατασκευή του Εργοστασίου Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου, το οποίο, μαζί με το δίκτυο αποχετεύσεως που ήδη κατασκευάζεται, έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 7.000.000 Ευρώ. Επίσης, έγινε αναφορά σε όλα τα θέματα που αφορούν στον Δήμο Αστακού, όπως τοπικά έργα οδοποιΐας που ήδη υλοποιούνται και, κυρίως, αυτά που προετοιμάζονται να ενταχθούν στο Δ’ ΚΠΣ.


Στις 6 και μισή το απόγευμα ο κ. Σπυρίδων επισκέφθηκε το Κέντρο Ημέρας της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου στο Μεσολόγγι. Ο κ. Σπυρίδων ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους της ΕΨΥΠΕΑ για τη λειτουργία του Κέντρου, τις δραστηριότητες αλλά και για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρότυπη αυτή κοινωνική δομή. Εμφανώς ενθουσιασμένος από το υψηλό επίπεδο της οργάνωσης, των υποδομών αλλά κυρίως από το επιστημονικό έργο της ΕΨΥΠΕΑ, σε δηλώσεις του ο κ. Σπυρίδων έκανε λόγο για μια δομή που συναντάται μόνο σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και υποσχέθηκε να συνδράμει με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή.



Σχετικά με την επίσκεψή του στην Αιτωλοακαρνανία, ο κ. Σπυρίδων προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθώ τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, μια περιοχή που έχει μεν προβλήματα, αλλά έχει και πολύ μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές. Πιστεύω ότι οι νέοι μεγάλοι οδικοί άξονες, η Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών και η Ιονία Οδός, σε συνδυασμό με τα έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από την Περιφέρεια, τη Νομαρχία και τους Δήμους την αμέσως επόμενη περίοδο, καθώς επίσης και το αναπτυσσόμενο λιμάνι του Πλατυγιαλίου που ήδη αποτελεί υπολογίσιμο προορισμό για τις θαλάσσιες μεταφορές της Μεσογείου, δημιουργούν προϋποθέσεις ορθολογικής ανάπτυξης σε μία περιοχή όπως η Αιτωλοακαρνανία, η οποία διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Έργα μικρότερης κλίμακος, όπως το εργοστάσιο Βιολογικού Καθαρισμού και το δίκτυο ακαθάρτων του Αστακού που ξεκινούν σήμερα με κόστος περισσότερα από 7.000.000 Ευρώ, αλλά και εκείνο της Παλαίρου (εργοστάσιο λυμάτων και δίκτυο αποχετεύσεως) ύψους 10.000.000 Ευρώ του οποίου πολύ σύντομα υπογράφεται η σύμβαση, είναι επίσης πολύ σημαντικά έργα για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας.»

Με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψής του στην Αιτωλοακαρνανία για το 2008, ο κ .Σπυρίδων ευχήθηκε επίσης σε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες υγεία και ευτυχία, και οι προσδοκίες τους για τη νέα χρονιά να γίνουν πραγματικότητα.

Στην επάνω φωτό ο κ. Σπυρίδων στον Αστακό ανάμεσα από το νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιο Σώκο και το Δήμαρχο Αστακού Παναγιώτη Στάικο

Στηνκάτω φωτό ο κ. Σπυρόδων ενημερώνεται από τον πρόεδρο της ΕΨΥΠΕΑ καθηγητή Σωτήρη Κωτσόπουλο για τις δραστηριότητες της ΕΨΥΠΕΑ