Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Σ. Δήμας: "Δεν έχει υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στο Πλατυγιάλι"

Διαψεύδει ο Επίτροπος Σταύρος Δήμας τους ισχυρισμούς για κοινοτική χρηματοδότηση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

«Για μονάδες άνω των 300 MW η Επιτροπή προτείνει αξιολόγηση της τεχνολογίας δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα» επισημαίνει μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο Έλληνας επιτρόπος σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την πιθανολογούμενη εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα στο Πλατυγιάλι.
«Στην Επιτροπή δεν έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά την περίοδο 2000-2006 το έργο της κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχής Αστακού».
«Η έκδοση άδειας κατασκευής σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα υπάγεται στην αρμοδιότητα των αρχών του κράτους μέλους εφόσον πληρούνται οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις όπως ορίζονται στην εφαρμοστέα νομοθεσία της ΕΕ».
Αυτά απαντά ο αρμόδιος Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Δήμας στον Δ. Παπαδημούλη.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με την ερώτησή του, ζητούσε να πληροφορηθεί για το ενδεχόμενο δημιουργίας από την Edison Ηellas μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 600W με τη χρήση λιθάνθρακα, καθώς η εταιρεία Αστακός Τέρμιναλ Α.Ε έχει ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την άδεια ώστε να πραγματοποιηθούν στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή Αστακού επενδύσεις που, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, απαγορεύεται να πραγματοποιηθούν.
Στην απάντησή του ο Επίτροπος κ. Δήμας τονίζει επίσης "πως δεν έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον Αστακό και πως «η Επιτροπή προωθεί τη χρήση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».
Επισημαίνει ότι «η έκδοση άδειας κατασκευής σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα υπάγεται στην αρμοδιότητα των αρχών του κράτους μέλους εφόσον πληρούνται οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις όπως ορίζονται στην εφαρμοστέα νομοθεσία της ΕΕ. Οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν την υποχρέωση, βάσει της οδηγίας για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής, επιστροφής δικαιωμάτων για τις ποσότητες CO2 που εκπέμπονται από εγκαταστάσεις καύσης ισχύος μεγαλύτερης από 20 MW (Μεγαβάτ)»
O Επίτροπος κ. Δήμας καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «για την κατασκευή, κατά τα επόμενα έτη, νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η Επιτροπή θα προτείνει να αξιολογηθεί η ετοιμότητα της τεχνολογία δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα για μονάδες ισχύος άνω των 300MW, ώστε να διαπιστωθεί ήδη από σήμερα η τεχνική εφικτότητα του εκ των υστέρων εξοπλισμού των εν λόγω σταθμών στο μέλλον με συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:
«Όταν όλη η Ευρώπη μιλά και πράττει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανάγκη περιορισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων, μεταξύ αυτών και λιθάνθρακα, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές κωφεύουν και, κινούμενες στην αντίθετη κατεύθυνση, δρομολογούν μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 600W με τη χρήση λιθάνθρακα».