Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Γιάννης Αναγνωστόπουλος: «Μια ημίωρη διαφορά 35 χιλιομέτρων δεν μπορεί να εκμηδενίσει την Ιστορία και να καταρρακώσει τους Θεσμούς»

Με αφορμή την συζήτηση την προσεχή Πέμπτη 20 Μαρτίου στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου του ερωτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης για ίδρυση Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος σε γραπτή του δήλωση τονίζει:
«Από τριμήνου και πλέον βρισκόμαστε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενόψει της γνωμοδότησης του Αρείου Πάγου για την ίδρυση Πολιτικού και Ποινικού Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλίσουμε το αυτονόητο.
Μαζί με τους Δήμους της Αιτωλίας (Ναύπακτος, Αντίρριο, Χάλκεια, Αιτωλικό, Αστακός, Αποδοτία, Οινιάδες, Πυλλήνη, Πλάτανος κλπ.) έχουμε εκθέσει τις απόψεις μας προς κάθε αρμόδιο παραθέτοντας με σαφήνεια και πληρότητα τα επιχειρήματα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συνηγορούν υπέρ της θέσης μας για ίδρυση Πολιτικού και Ποινικού Εφετείου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Τα επιχειρήματα εδράζονται σε ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτισμικά στοιχεία τα οποία είναι αρρήκτως συνδεδεμένα και με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Μάλιστα με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ύστερα από την συνάντησή μας στο γραφείο του, τα επιχειρήματα αυτά τέθηκαν υπόψη των μελών της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση.
Όσο κι αν γίνεται κουραστικό θα επαναλάβω και πάλι, ότι η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου ως πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας έχει το ιστορικό, νομικό, διοικητικό και πολιτικό δικαίωμα για την ίδρυση (επανίδρυση) του Εφετείου, αφού όλα τα Εφετεία της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ιδρυθεί στις πρωτεύουσες των νομών.
Οι μεθοδεύσεις για ίδρυση Εφετείου εκτός της Πρωτεύουσας της Αιτωλοακαρνανίας περιφρονούν την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και προσβάλουν το περί δικαίου αίσθημα του λαού της περιοχής μας .
Στο Μεσολόγγι και το Ναύπλιο ιδρύθηκαν τα πρώτα Πρωτοδικεία της Ελλάδος, στο Μεσολόγγι δε αμέσως μετά την Επανάσταση ιδρύθηκε το πρώτο Εφετείο (Δικαστήριο των Εκκλήτων).
Στη συνεχεία και μέχρι σήμερα το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου διατηρεί μία από τις πρώτες θέσεις στα Πρωτοδικεία της χώρας, οι περιφέρειες δε των δύο Δικαστηρίων (Μεσολογγίου και Αγρινίου) είναι σχεδόν ίσες, όπως σχεδόν ίση είναι και η δικαστική τους ύλη.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο Δήμος Μεσολογγίου έχει διαθέσει από δεκαετίας για τις ανάγκες του υπό ίδρυση Εφετείου ολόκληρο το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του «Ξενοκρατείου» που βρίσκεται δίπλα στο υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.

Ακράδαντη πίστη για μας είναι ότι η Παράδοση, η Ιστορία και οι Αξίες θα αποτελούν αιώνιους φάρους της Ανθρωπότητας δεν θα καταποντισθούν προ της οποιασδήποτε μικροκομματικής σκοπιμότητας.
Μια χιλιομετρική διαφορά 35 χιλιομέτρων μισής ώρας, δεν μπορεί να εκμηδενίσει σε καμιά περίπτωση τις παραπάνω αξίες και να καταρρακώσει του θεσμούς.
Είμαι βέβαιος ότι τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας μας θα γνωμοδοτήσουν με μόνο κριτήριο, αυτού των αξιών που υπηρέτησαν και υπηρετούν ως δικαστικοί λειτουργοί».

Να σημειωθεί τέλος, ότι με αίτημα την Επανίδρυση Εφετείου στο Μεσολόγγι απέχουν από τα καθήκοντά τους από τριμήνου (17 Δεκεμβρίου 2007) οι Δικηγόροι της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου (Ναύπακτος, Αιτωλικό, Οινιάδες, Αστακός, κλπ.).
Κατά το ίδιο διάστημα και για τον ίδιο λόγο έχουν πραγματοποιηθεί σειρά κινητοποιήσεων όπως ο συμβολικός αποκλεισμός της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και της Πύλης του Μεσολογγίου καθώς και άλλων ενεργειών με την συμμετοχή του συνόλου των παραγωγικών φορέων της περιοχής.