Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Να μην γίνει ο Αμβρακικός μια νέα Κορώνεια

Η κατάσταση στον Αμβρακικό κόλπο έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Η πολιτική που καθοδηγείται από την αντίληψη της παράδοσης των ακτών και των θαλασσών στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων επιβαρύνουν και καταστρέφουν το θαλάσσιο περιβάλλον και συρρικνώνουν την αλιευτική, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή χτυπώντας χιλιάδες μικρούς αλιείς και αγροτοκτηνοτρόφους.
Σε αυτή την κατεύθυνση η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας άναψε το «πράσινο φως» για την επέκταση δεξαμενών υγρών καυσίμων της «SHELL» στον Αμβρακικό Κόλπο με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το έργο αυτό της πολυεθνικής.
Τα παραπάνω, μαζί με μια σειρά άλλες ελλείψεις και ανεπάρκειες (βιολογικοί καθαρισμοί, εμπλουτισμός των νερών του κόλπου κ.ά.) διαταράσσουν την όλη λειτουργία του υδροβιότοπου τόσο όσον αφορά στο ζωικό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο, με επιπτώσεις και στην αλιευτική δραστηριότητα η οποία διαρκώς συρρικνώνεται.
Χθες κάτοικοι των τριών Νομών της περιοχής Αμβρακικού κόλπου συγκεντρώθηκαν στην Αμφιλοχία έξω από τις εγκαταστάσεις της SHELL απαιτώντας από την κυβέρνηση:
· Να φύγουν όλες οι δεξαμενές καυσίμων από τον Αμβρακικό
· Να αποκατασταθεί η θαλάσσια περιοχή στο Άκτιο από το μπάζωμα για την κατασκευή μαρίνας
· Να φύγουν όλες οι ιχθυοκαλλιέργειες από τον κόλπο
· Λήψη μέτρων κατά της ρύπανσης του κόλπου
· Άμεση χρηματοδότηση για την δημιουργία βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους παράκτιους Δήμους
· Να εξασφαλισθεί σταθερή και επαρκής ροή νερού από τα φράγματα του Αράχθου και Λούρου για να επανέλθει πάλι η ζωή στον σπάνιο αυτό οικοσύστημα
· Προστασία στο εισόδημα των ψαράδων, αγροτών, κτηνοτρόφων, που εξανεμίζεται από την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και Κοινής Αγροτικής Πολιτικής