Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Με επιτυχία το άνοιγμα της αυλαίας των Γιορτών Εξόδου 2008


Μ’ ένα σύγχρονο και μοντέρνο μουσειολογικό τρόπο ξεκίνησε η έκθεση «Πίστη και Τέχνη από τον 10ο στον 20ό αιώνα», ανοίγοντας την αυλαία των εκδηλώσεων των Γιορτών Εξόδου 2008.
Για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό η Παλαιοχριστιανική Τέχνη, η οποία ακμάζει τόσο έντονα στην περιοχή από τον 10ο ως τον 20ο αιώνα. Σπουδαίο μνημειακό και ιστορικό υλικό, δέκα αιώνων, της περιόδου που ο τόπος εκβυζαντινίζεται μέσω της πολιτικής που εφαρμόζουν οι Μακεδόνες αυτοκράτορες προκειμένου να διωχτεί ή να αφομοιωθεί το σλαβικό στοιχείο, σημαντικά κινητά ευρήματα και αντικείμενα λατρείας των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή, βρήκαν την ιδανική θέση σε ένα μουσείο όπως το πολυπράγμον Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων όσων βρέθηκαν στο ιστορικό κτίριο της ΔΙΕΞΟΔΟΥ, ήταν τα εκθέματα που μεταφέρθηκαν από ναούς και μοναστήρια με την πατίνα του χρόνου, που ταξινομήθηκαν και τοποθετήθηκαν στις αίθουσες. Θησαυροί από την περιοχή, η Παναγία Ελεούσα, εικόνα του 16ου αιώνα από την Κοίμηση της Θεοτόκου Αιτωλικού, σύμβολο της Αιτωλοακαρνανίας, άγνωστα και πρωτοεμφανιζόμενα σημαντικά έργα, εικόνες που εκφράζουν τη διαφορά ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση, στο Χριστιανισμό και τον Καθολικισμό.

Σπάνια χειρόγραφα και εξομολογητάρια, από τα σπουδαιότερα κείμενα της περιόδου κυρίως από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, ρωσικοί και ορθόδοξοι επιτάφιοι, άμφια του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου και Παραμυθίας Παύλου, καθώς και στολή διακόνου του 18ου αιώνα, από τις παλαιότερες σωζόμενες που διαθέτει ο τόπος.

Εξαίρετα αντικείμενα, δείγματα γλυπτικής και ξυλογλυπτικής Τέχνης, αντιμήνσια και δισκοπότηρα, σύμβολα, που υποδηλώνουν την πίστη των ανθρώπων, καθώς και μια εντυπωσιακή αναπαράσταση βυζαντινής εκκλησίας-μνημείου σε συνδυασμό με ένα εξαίρετο έργο τέχνης, τον γνωστό επιτάφιο του Αιτωλικού που κυριαρχεί σε μια από τις αίθουσες της ΔΙΕΞΟΔΟΥ, είναι μερικά από τα εκθέματα που βλέπει ο επισκέπτης.

Η έκθεση σχεδιάστηκε από την ΔΙΕΞΟΔΟ και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας που ανταποκρίθηκε άμεσα με την παραχώρηση των περισσοτέρων εκθεμάτων.

Την έκθεση προλόγισε ο ιδρυτή της ΔΙΕΞΟΔΟΥ, Νίκος Κορδόσης και την παρουσίασή της έκανε ο Βυζαντινολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Κατσαρός που έχει άλλωστε και την επιστημονική της διεύθυνση.

Πριν το άνοιγμα της εκθέσεως απηύθυναν χαιρετισμούς ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος και ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Γιώργος Μπαρμπαρίτσας, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής διατύπωσε τον ενθουσιασμό του για το αποτέλεσμα της χορηγικής συνδρομής του Επιμελητηρίου στην διοργάνωση της έκθεσης.

Για το περιεχόμενο της έκθεσης με κείμενα πανεπιστημιακών και όλα σχεδόν τα εκθέματα εκδόθηκε με την αποκλειστική χορηγία της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας έγχρωμος εκατοντασέλιδος κατάλογος.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά – πλην Δευτέρας και Τρίτης - 10.30 το πρωί έως 1.00 το μεσημέρι και 7 το απόγευμα έως 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για ομαδικές επισκέψεις σχολείων κλπ. απαιτείται τηλεφωνικό ραντεβού στο 26310-51260.