Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Συνεχίζονται στο Μεσολόγγι οι εκδηλώσεις για την Έξοδο

Με επιτυχία συνεχίσθηκαν σε Μεσολόγγι, Αθήνα και Κόρινθο το Σάββατο και την Κυριακή 12 και 13 Απριλίου οι εκδηλώσεις του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για τον εορτασμό της 182ης Επετείου της Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Κορυφαία, ίσως, στιγμή των εκδηλώσεων του διημέρου ήταν η τελετή έναρξης των αγώνων ποδηλασίας Special Olympics στους οποίους μετέχουν περισσότεροι από 300 αθλητές όχι μόνο από τη Δυτική Ελλάδα αλλά και από την Αττική.
Και λέμε κορυφαία στιγμή διότι οι αθλητές των Special Olympics είναι νέες και νέοι με διανοητικά και κινητικά προβλήματα που μέσω του αθλητισμού δίνουν το δικό τους αγώνα για την κοινωνική ενσωμάτωση στέλνοντας από την πόλη της Ελευθερίας μηνύματα ζωής.
Οι αθλητές των Special Olympics με τους προπονητές, συνοδούς, γονείς και φίλους συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου απ’ όπου ξεκίνησε η παρέλασή τους έως τον Κήπο των Ηρώων για την τελετή έναρξης των αγώνων.
Το αγωνιστικό σκέλος ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πολύ κόσμου που από τα πεζοδρόμια της δυτικής περιμετρικής του Μεσολογγίου με το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα επιβράβευε τις προσπάθειες των διαγωνιζομένων.

Τιμή στον Εθελοντή Αιμοδότη
Σημαντικό όμως ενδιαφέρον είχε και η εκδήλωση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Μεσολογγίου το βράδυ της Κυριακής στο «Τρικούπειο» στην οποία - πέρα των βραβεύσεων συμπολιτών μας για την εθελοντική τους προσφορά αίματος στον πάσχοντα συνάνθρωπο – δυο καταξιωμένοι συμπατριώτες μας γιατροί που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, ο γυναικολόγος, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Στάθης Τσούκαλος και ο καρδιολόγος, λέκτορας του Παν/μιου Αθηνών, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος με ιδιαίτερα προσιτό και κατανοητό λόγο αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Ιστορία και Τέχνη του Κήπου των Ηρώων
Κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εξόδου σημαντική είναι η παρουσία των μαθητών της πόλης, έτσι το βράδυ του Σαββάτου στο «Τρικούπειο» οι μαθητές του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου παρουσίασαν ένα ξεχωριστό «Οδοιπορικό στον Κήπο των Ηρώων» συνδέοντας την Ιστορία με την Τέχνη.

Το γεγονός της Εξόδου για τον Κωστή Παλαμά
Ενδιαφέρουσα και με έντονα ιστορικά στοιχεία ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Κυριακής στο «Τρικούπειο» ο σύλλογος Φίλων Γονέων και Εθελοντών «Παναγία Ελεούσα» κατά την οποία οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Πολίτου – Μαρμαρινού και Παναγιώτης Κοντός μίλησαν με θέμα: «Ο Παλαμάς και η Έξοδος».

Ο εορτασμός της Εξόδου σε Αθήνα και Κόρινθο
Παρουσία του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλου οι μεσολογγίτες της Αθήνας τίμησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο την ηρωική Έξοδο.
Συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών η συγγραφέας Ακακία Κορδόση ανέπτυξε το θέμα: «Οι Γυναίκες του Μεσολογγίου και της Εξόδου» για να ακολουθήσει συναυλία με την χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας.
Το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης εψάλει Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση για να ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού από την πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου Ροδάνθη Φλώρου και στην συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου έγιναν καταθέσεις στεφάνων.
Στην Κόρινθο ο εκεί σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στο κορυφαίο γεγονός της Εξόδου στην οποία το Δήμο Μεσολογγίου εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ειρήνη Καρατσώρα – Νατσικώστα.