Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Κάρολος Παπούλιας: "το Μεσολόγγι αποτελεί για τον Ελληνισμό διαχρονικό σύμβολο των Αγώνων για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία"

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός
της 182ης Επετείου της Εξόδου




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, λάμπρυνε την Κυριακή των Βαΐων με την παρουσία του στο Μεσολόγγι, τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 182ης επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Κατά την διάρκεια της αντιφώνησης του, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «το Μεσολόγγι αποτελεί για τον Ελληνισμό διαχρονικό σύμβολο των Αγώνων για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία».


Με αφορμή την επίσκεψή του στη Μαριούπολη της Ουκρανίας ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στην έννοια του πατριωτισμού και σημείωσε: «Ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με εθνικές φοβίες, με μισαλλοδοξία και φωνές, με πατριδοκαπηλία και πεποιθήσεις για περιούσιους λαούς. Είναι, κυρίως, μία στάση ευθύνης και απόδειξη σεβασμού σε ό,τι κληρονομήσαμε και σε ό,τι θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά». Και συμπλήρωσε: «Είναι ένας τρόπος σκέψης, αλληλένδετος με την ιστορική ματιά στα πράγματα και με την εθνική αυτογνωσία».


Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ισχυροποίησης του νομού Αιτωλοακαρνανίας με γνώμονα όπως είπε «την προσφορά του τόπου στο κοινωνικό σύνολο» αναφερόμενος «στον υδάτινο πλούτο που χρησιμοποιείται για ενέργεια και ύδρευσή του λεκανοπεδίου Αττικής», χωρίς να υπάρχουν όπως πρόσθεσε «μέχρι στιγμής τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη».
Ενώ την προηγούμενη ημέρα ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εκφωνώντας στον Κήπο των Ηρώων τον πανηγυρικό της ημέρας υπογράμμισε με έμφαση: «το Μεσολόγγι δεν ζητά από την θέση του οφειλέτη. Απαιτεί ως δικαιούχος όλα αυτά που του ανήκουν. Ανήκουν σε όλους αυτούς που συγκλόνισαν τους Ευρωπαϊκούς λαούς με τους αγώνες τους για την κατάλυση της απολυταρχίας και τη θεμελίωση του πολιτισμού των δημοκρατικών θεσμών.
Στην ανατολή του 21ου αιώνα, βρισκόμαστε ξανά πολιορκημένοι μέσα στον τόπο μας όπου οι σημερινοί ανιστόρητοι «αφέντες» έρχονται να πάρουν τα θεσμικά κατοχυρωμένα και ιστορικά καταξιωμένα δικαιώματα τούτης εδώ της πόλης.
Γιατί το Εφετείο ανήκει σε μας. Γιατί το κτίριο «Χατζηκώστα» ανήκει σε μας. Γιατί η δημόσια γη που είναι γύρω μας ανήκει σε μας.
Και εμείς καλούμαστε ξανά ως «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» να γκρεμίσουμε τα νοητά τείχη που δημιούργησαν γύρω μας οι σημερινοί πολιορκητές μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Μεσολόγγι επισκέφθηκε το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Σωτήρη Κωτσόπουλο για την λειτουργία του.

Η υποδοχή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας έγινε στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης παρουσία των τοπικών αρχών. Εκεί ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος προσέφερε στον Κάρολο Παπούλια μια ασημένια εικόνα της Παναγίας και στον Υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση πίνακα ζωγραφικής του Π. Αθανασίου που απεικονίζει την παραδοσιακή μεσολογγίτικη πελάδα.

Στη συνέχεια όλοι μαζί μετέβησαν στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου εψάλη Δοξολογία. Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή με την Ιερή Εικόνα της Εξόδου, η οποία κατευθύνθηκε στον Κήπο των Ηρώων, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των Αθάνατων Ελευθέρων Πολιορκημένων και βράβευσε του νικητές του δρόμου Θυσίας.

Στην τελετή στον Κήπο των Ηρώων ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα της θυσίας των Ελευθέρων Πολιορκημένων τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Έξοδος του Μεσολογγίου υπογραμμίζει την αξία του συνόλου, της συλλογικής δράσης, σε αντίθεση με τον ωχαδελφισμό, την ευκολία και την εγωπάθεια, που δυστυχώς στις μέρες μας έχουν θεοποιηθεί. Για αυτό το μήνυμα της σημερινής μέρας είναι η ενότητα, η ομοψυχία, το «εμείς» που έλεγε και ξανάλεγε ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Κι αυτό το «εμείς» πρέπει να περιφρουρήσουμε και να το θωρακίσουμε».

Το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου στον Κήπο των Ηρώων μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η αναπαράσταση της Ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Χρήστου Καψάλη, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου.

Στις εκδηλώσεις για την Έξοδο, την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η αντιπρόεδρος Έλσα Παπαδημητρίου , το ΠΑΣΟΚ η βουλευτής και πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, το ΚΚΕ ο βουλευτής Νίκος Μωραΐτης, τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης και τον ΛΑΟΣ ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης.Επίσης τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρώην πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, πρεσβευτικές αντιπροσωπείες, οι βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σπ. Σπυρίδων, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, οι Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ηλείας και Μαντινείας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, δήμαρχοι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.