Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Το Τουριστικό Περίπτερο Τουρλίδας ανήκει στο Δήμο Μεσολογγίου

"Στον τοπικό τύπο δημοσιεύθηκε ότι … «η Ε.Τ.Α. προτίθεται να προβεί σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Τουριστικού Περιπτέρου Τουρλίδας και ότι η απόφαση του Δήμου να μην προβεί στην παράδοση του ακινήτου προκαλεί κωλυσιεργία».
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και κυρίως για την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των κατοίκων του Μεσολογγίου κάνουμε γνωστό ότι ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή ουδεμία έγγραφη ενημέρωση έχουν για τις προθέσεις της Ε.Τ.Α. για το εν λόγω ακίνητο.
Η διοίκηση της Ε.Τ.Α. - παρά τις επανειλημμένες επιστολές που έλαβε από έτους και πλέον καθώς από το Δήμο Μεσολογγίου και τις προσπάθειες για συνάντηση με τον δ/τα σύμβουλο, του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλου - όχι μόνο δεν ενημέρωσε τη δημοτική αρχή για τις προθέσεις της, αλλά ούτε καν ζήτησε απ’ αυτή, τις απόψεις της για την καλύτερη αξιοποίηση του Τουριστικού Περιπτέρου.
Παράλληλα, η διοίκηση της Ε.Τ.Α. παρόλο που γνώριζε από τα μέσα του καλοκαιριού του 2007 την κατάσταση στην Τουρλίδα, καθώς και ότι στις 30/10/2007 έληγε η παραχώρηση στο Δήμο Μεσολογγίου, δεν προέβη σε καμιά ενέργεια ώστε κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει, το Τουριστικό Περίπτερο να τεθεί σε λειτουργία.
Με την παράθεση των πιο πάνω γεγονότων γίνεται σαφές ότι η διοίκηση της Ε.Τ.Α. μάλλον «περί άλλων τυρβάζει» όταν επί ένα χρόνο απαξιώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όταν εξαιτίας της κωλυσιεργίας της είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι λουόμενοι στην πλαζ της Τουρλίδας και φέτος το καλοκαίρι θα «απολαμβάνουν» την ασχήμια που λέγεται Τουριστικό Περίπτερο.
Ως Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εμμένουμε στην άποψη μας να παραχωρηθεί εκ νέου το Τουριστικό Περίπτερο στο Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι αυτό που θα καθορίσει, σε ανοιχτή συνεδρίασή του, τους όρους αξιοποίησής του ακόμη και σε συνεργασία με άλλους φορείς. Τέλος, φυσικά και δεν είμαστε αντίθετοι ακόμη και στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού όμως αυτό που μας προκαλεί προβληματισμό είναι ότι ως Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ουδεμία ενημέρωση είχαμε και έχουμε – πλην των δημοσιευμάτων – για τις προθέσεις της Ε.Τ.Α.."

Είναι η ανακοίνωση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για το Τουριστικό Περίπτερο Τουρλίδας το οποίο ζητά «πίσω» η Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα.
Ως γνωστό εδώ και δεκαετίες το Τουριστικό Περίπτερο παραχωρούταν με δεκαετείς ανανεούμενες συμβάσεις στο Δήμο Μεσολογγίου, ο οποίος αφενός έχει κατασκευάσει το υφιστάμενο κτήριο και αφετέρου με χρήματα των δημοτών έχει προβεί σε επενδύσεις εκατομμυρίων στον περιβάλλοντα χώρο.
Δυστυχώς η ΕΤΑ που σήμερα κόπτεται για την αξιοποίηση του, εδώ και ένα χρόνο γνωρίζει την κατάσταση, χωρίς όμως να έχει προβεί σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια ή να έχει ζητήσει την συνεργασία του δήμου ή άλλων φορέων της περιοχής.
Τέλος το υπουργείο Τουρισμού όχι τώρα αλλά διαχρονικά πως έχει συνδράμει την τουριστική προβολή του Μεσολογγίου;