Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Στο "κόκκινο" η Δημόσια Υγεία στο Μεσολόγγι

Τα οξυμένα λειτουργικά προβλήματα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου αναδείχθηκαν με τον πιο περίτρανο τρόπο κατά την διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης – συζήτησης που διοργανώθηκε την Κυριακή 18 Μαΐου στο Μεσολόγγι, από το Δήμο της πόλης, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας.
Για το θέμα εισηγήσεις έκαναν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ιωάννης Κεφάλας, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Αναστάσιος Δημόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτ/νιας κ. Νίκος Μαρκαντώνης.
Κοινή συνισταμένη των εισηγήσεων ήταν, ότι επιβάλλεται άμεσα να εγκριθεί ο νέος Οργανισμός Λειτουργίας του Νοσοκομείου, έτσι ώστε να πληρωθούν τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει σε κάθε κλινική και τμήμα του Νοσοκομείου να υπάρχουν τουλάχιστον 4 ειδικευμένοι γιατροί έτσι ώστε να καλύπτονται 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο περίθαλψη και αντιμετώπιση όλων των περιστατικών και να εξαλειφτεί έτσι το συχνό φαινόμενο των διακομιδών ακόμη και απλών περιστατικών λόγω έλλειψης γιατρών.
Επίσης τονίσθηκε ότι επιβάλλεται η σύσταση και στελέχωση ανεξάρτητου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.


Κατά την συζήτηση υιοθετήθηκε η πρόταση του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου να διοργανωθεί στα τέλη του μήνα μαζική κινητοποίηση με συμβολικές καταλήψεις του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας ώστε να ικανοποιηθούν το συντομότερο δυνατό τα αιτήματα για επίλυση αυτών των προβλημάτων. Παράλληλα με πρωτοβουλία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου θα επιδιωχθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Τον προβληματισμό τους για την διαμορφωθείσα κατάσταση και την στήριξή τους στον αγώνα και τις προσπάθειες για βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας εξέφρασαν με σύντομες ομιλίες ο βουλευτής κ. Χρίστος Βερελής, ο δήμαρχος Οινιάδων κ. Αντώνης Αλετράς, ο αντινομάρχης κ. Γιώργος Χριστογιάννης, ο γραμματέας του ΕΚΜ κ. Γεράσιμος Θεοφιλάτος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Θεόδωρος Ρόμπολας, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Κώστας Στεφανάτος, ο πρόεδρος του συλλόγου Νεφροπαθών κ. Σπύρος Γεωργίου και ο εκπρόσωπος της τριμελούς επιτροπής των Γιατρών του Νοσοκομείου κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.
Τοποθετήσεις και ερωτήσεις έκαναν επίσης πολλοί παριστάμενοι πολίτες, ενώ και γιατροί και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας μετέφεραν την ζοφερή κατάσταση στην οποία καλούνται καθημερινά να περιθάλψουν τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Ως επίλογο θα κρατήσουμε την τοποθέτηση ότι: «Το νοσοκομείο λειτουργεί στο κόκκινο, αφού πλην της χειρουργικής κλινικής καμιά άλλη κλινική ή τμήμα δεν έχει το όριο ασφαλείας των 4 γιατρών, ενώ στα Κ.Υ. η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη αφού πολλές φορές υπάρχει μόνο ένας ανειδίκευτος γιατρός για την κάλυψη των αναγκών».