Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Έκκληση Βοήθειας"


Του Σοφοκλή Πολυχρονιάδη
προέδρου Συλλόγου Γονέων 1ου Λυκείου Μεσολογγίου


Το 1ο Λύκειο Μεσολογγίου είναι ένα σχολείο όπου φοιτούν 175 μαθητές. Στεγάζεται σε ένα κτίριο 50 περίπου ετών το οποίο σήμερα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σχολικής κοινότητας. Οι ελλείψεις πολλές και καίριες. Το κυρίαρχο είναι η έλλειψη χώρων. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό αρκεί να σημειωθεί ότι για την εύρεση ικανού αριθμού αιθουσών οι υπάρχουσες χωρίστηκαν στα δύο με διαχωριστικά από γυψοσανίδες.
Αποτέλεσμα ήταν οι μαθητές σήμερα να κάνουν μάθημα σε αίθουσες που δεν ανταποκρίνονται στα στοιχειώδη standards που καθορίζει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, αίθουσες με πλημμελή φωτισμό ανύπαρκτη ηχομόνωση και λάθος προσανατολισμό. Σαν να μη έφταναν αυτά οι σοβάδες κρέμονται από τα ταβάνια, δεν υπάρχουν κουρτίνες και τα θρανία μαζί με την έδρα έχουν από καιρό ευδοκίμως τερματίσει το χρόνο ζωής τους.
Ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί είναι οι τουαλέτες που σημειωτέον είναι κοινές με το 2ο Λύκειο άρα υποτίθεται ότι εξυπηρετούν 350 περίπου άτομα. Και λέμε υποτίθεται γιατί στην πράξη δεν εξυπηρετούν κανένα μια και δεν έχουν πόρτες. Έτσι εδώ έχουμε και υγειονομικό πρόβλημα γιατί δεν νοείται σχολική μονάδα χωρίς λειτουργικές τουαλέτες.
Δεν υπάρχουν εργαστήρια Φυσικής και Χημείας έχουμε φοβερές ελλείψεις σε υπολογιστές δεν υπάρχει αίθουσα προβολών δεν υπάρχει αρκετός χώρος για το γραφείο των καθηγητών.
Μοναδική λύση είναι εκ των πραγμάτων ένα νέο κτίριο. Μόνο ένα νέο σύγχρονο κτίριο μπορεί να δώσει λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα.
Ο λόγος όμως που απευθύνουμε σήμερα την έκκληση αυτή δεν είναι μαξιμαλιστικός, δεν είναι απλώς η ευαισθητοποίηση όσον το δυνατόν περισσότερων φορέων και πολιτών. Οι στόχοι είναι πολύ πιο μικροί, πολύ πιο πεζοί πολύ πιο άμεσοι. Και πολύ πιο επείγοντες.
1): ΟΙ 8 αίθουσες διδασκαλίας του 1ου ορόφου χρειάζονται βάψιμο.
2): Οι τουαλέτες χρειάζονται πόρτες.
3): Χρειαζόμαστε θρανία, έδρες και καρέκλες.
Ο Σύλλογος Γονέων όλη την χρονιά προσπάθησε να προωθήσει το θέμα μέσα από τα κανάλια της γραφειοκρατίας. Απευθύνθηκε στους αρμόδιους, πήρε υποσχέσεις και δεσμεύσεις αλλά δεν έγινε τίποτα.
Επίσημη αιτιολογία από τον Δήμο Μεσολογγίου που είναι αρμοδιότητα του και που δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε ήταν ότι οι πιστώσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας για την συντήρηση Σχολικών κτιρίων δεν ήταν αρκετές. Όμως αυτό πολύ λίγο απαλύνει τις άσχημες εικόνες που βλέπουν τα παιδιά όταν μπαίνουν να κάνουν μάθημα σε τέτοιους χώρους.
Πέρυσι τον Οκτώβρη το σχολείο βρισκόταν σε κατάληψη. Πολλά από τα αιτήματα είχαν σχέση με το κτιριακό. Φέτος το σχολείο όταν ανοίξει τον Σεπτέμβρη πρέπει να είναι βαμμένο, με καινούρια θρανία και καρέκλες και με λειτουργικές τουαλέτες.
Το χρωστάμε στους μαθητές και στους εαυτούς μας. Δεν μπορούμε να πάμε και να τους πούμε ότι δεν υπήρχαν λεφτά. Δεν τους νοιάζει και έχουν δίκιο. Είναι υποχρέωση μας να τους παρέχουμε αξιοπρεπείς χώρους φοίτησης.
Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση βοήθειας. Οποιαδήποτε τύπου βοήθειας είναι ευπρόσδεκτη. Που ξεκινά φυσικά από την εύρεση των ανάλογων κονδυλίων.
Έκκληση στους φορείς της Πολιτείας και της πόλης. Έκκληση στα ιδρύματα δημόσια ή ιδιωτικά. Έκκληση στους πολίτες της πόλης.
Γνωρίζουμε ότι η γραφειοκρατία μπορεί να μπει τροχοπέδη στο αίτημα μας αυτό που είναι πλέον επείγον και καταπιεστικό. Εάν λοιπόν δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης της δαπάνης έχουμε την θέληση να το βάψουμε μόνοι μας.
Αλλά ακόμη και έτσι θα χρειαστούν κάποια χρήματα. Οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να εξυπηρετεί τον σκοπό που νομίζουμε ότι είναι ωραίος και καλός.
Αν λοιπόν έστω και στο ελάχιστο σας άγγιξε η αγωνία μας και αν μπορείτε να μας βοηθήσετε ας έρθουμε σε επαφή. Γιατί όταν ο στόχος είναι υψηλός νομίζουμε ότι ισχύει η ηθική προσταγή:
ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ.
Μεσολόγγι 22/5/2008