Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο στη Γέφυρα

Με Ι.Ο.ΑΣ. & «Κυανή Κοινωνία»
Επιστημονική και πρακτική προσέγγιση της κοινωνικής υπευθυνότητας
Το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου βρέθηκε το τελευταίο σαββατοκύριακο (17-18/5) στη Δυτική Ελλάδα, για ένα διήμερο βιωματικό σεμινάριο που περιελάμβανε και τη μελέτη της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε..
Στο πλαίσιο αυτό, τριάντα πέντε φοιτητές με επικεφαλής την Επ. Καθηγήτρια Μπέττυ Τσακαρέστου και τους επιστημονικούς συνεργάτες του τμήματος Δήμητρα Ιορδάνογλου και Κώστα Σημάτο, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους δύο βασικούς άξονες της πολιτικής της αναδόχου της Ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου.

Ο πρώτος ήταν αυτός της Οδικής Ασφάλειας, για τον οποίο η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. έχει συμπράξει με το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς». Οι νέοι επιστήμονες παρακολούθησαν - στο Εκθεσιακό Κέντρο της Γέφυρας στο Αντίρριο - παρουσίαση* από την Πρόεδρο του Ινστιτούτου κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, η οποία υπογράμμισε τις διαστάσεις εθνικού θέματος που έχει λάβει ο τομέας αυτός.

Στηρίζοντας στα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία την ανησυχία της για το μέλλον, εστίασε στην ανάγκη για συνεργασία με φορείς όπως η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., που δραστηριοποιούνται σε ένα πολύ κρίσιμο για την Ελλάδα και την Ευρώπη οδικό σταυροδρόμι, όπως η Δυτική Ελλάδα. Στη συνέχεια, η ευάριθμη ομάδα εκπροσώπων του Παντείου βρέθηκε στο φιλόξενο χώρο του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου, όπου παρακολούθησε παρουσίαση των δράσεων της πλατφόρμας «Κυανή Κοινωνία» που έχει συσταθεί από τους ναυτικούς και ιστιοπλοϊκούς ομίλους Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Πατρών, Ρίου και το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» με την υποστήριξη της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και των ανθρώπων της.

Ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, Περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Χαβαράνης, ενημέρωσε τους παρισταμένους για τη φιλοσοφία και τις πρακτικές εφαρμογές του εγχειρήματος της «Κυανής Κοινωνίας» για τη διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής και τη διάσωση των θαλάσσιων θηλαστικών που ζουν σε αυτό.

Μετά την ενημέρωση αυτή, οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας επιχείρησαν έναν απολογισμό της μέχρι τώρα ιδιαίτερα θετικής πορείας της πλατφόρμας και επιχείρησαν τη βελτίωση των μεθόδων συντονισμού τους, αφού οι συνεχείς εκβρασμοί της τελευταίας περιόδου αποτελούν ένα εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο.

Η κυρία Τσακαρέστου σχολίασε τη διήμερη βιωματική εμπειρία ως εξής: «Η στόχευσή μας ήταν διπλή, αφού επιδίωξή μας ήταν να συναντήσουμε και να γνωρίσουμε τους πρωταγωνιστές δύο εγχειρημάτων συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα, στην προσπάθειά τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν δύο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τόσο την τοπική κοινωνία, όσο και τη χώρα στο σύνολό της. Αυτό το οποίο βρήκαμε ενδιαφέρον και σημαντικό για τα ελληνικά δεδομένα είναι ότι αφενός περνάμε σε μία νέα κουλτούρα συνεργασίας και αφετέρου ότι ο ιδιωτικός τομέας κάνει σοβαρά βήματα προκειμένου να ενσωματώσει την κοινωνική διάσταση στην επιχειρηματική. Με άλλα λόγια δηλαδή, να συνδυάσει αρχές και κέρδος».

Αφού δήλωσε πως η επιλογή του Παντείου να μελετήσει την πολιτική κοινωνικής υπευθυνότητας της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. αποτελεί τιμή και ενθάρρυνση για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι άνθρωποι της Ζεύξης, ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της εταιρείας κ. Γιάννης Φρέρης υπογράμμισε πως είναι ενδεικτικό το ότι ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής της η Γέφυρα κέρδιζε το θετικό ενδιαφέρον πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των τεχνικών επιστημών, στην παρούσα περίοδο της λειτουργίας κερδίζει το ανάλογο ενδιαφέρον των ειδικών των κοινωνικών επιστημών.
Στις φωτό(από επάνω προς τα κάτω):
  • Η «αντιπροσωπεία» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου ΑΝΤ 2: Η κ. Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, υπόδειγμα ενεργού πολίτη με κοινωνική συνεισφορά, κατά την παρουσίαση στο Εκθεσιακό Κέντρο της Γέφυρας στο Αντίρριο.
  • Παρουσίαση της πλατφόρμας «Κυανή Κοινωνία» στο χώρο του Ν.Ο. Μεσολογγίου. Από αριστερά: Μ. Χαβαράνης (Περιβαλλοντολόγος – Εκπρόσωπος Ινστιτούτου «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»), Γ. Φρέρης (Υπεύθυνος Επικοινωνίας ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.), Μ. Κοτσίρης (Εκπρόσωπος Ν.Ο. Μεσολογγίου), Μ. Τσακαρέστου (Επ. Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου)
  • Μία αναμνηστική φωτογραφία από το τέλος του βιωματικού σεμιναρίου του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου, μαζί με τους εκπροσώπους των συνιστωσών της «Κυανής Κοινωνίας» στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο. Μεσολογγίου