Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Περί "Γαλάζιας Σημαίας" ο λόγος...

Επειδή πολύς αναμένεται να γίνει " ο λόγος κι ο ντόρος" για τις «Γαλάζιες Σημαίες» όπως πχ. Γιατί μόνο δυο στην Αιτ/νια ; κλπ.
Ο οποίος «λόγος» και "ντόρος" αναμένεται να δημιουργήσει ίσως και αμφιβολίες για την καθαρότητα των θαλασσών μας, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η Γαλάζια Σημαία δεν έχει απόλυτη σχέση με την καθαρότητα και την καταλληλότητα των νερών για κολύμπι.
Κι αυτό γιατί «Γαλάζια Σημαία» σε μια πλαζ, πρακτικά σημαίνει ότι η πλαζ τηρεί μια σειρά κριτηρίων για τις …ανέσεις που παρέχει στους λουόμενους όπως π.χ. αποδυτήρια, WC, ντουζιέρες, ναυαγοσώστη, σκίαση κλπ.
Δηλαδή, η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται σε πλαζ, κυρίως, για τις υποδομές που διαθέτουν στην στεριά και μόνο.
Και σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται αποκλειστικά με την καθαρότητα και την καταλληλότητα των νερών για κολύμπι.
Δηλαδή, μια πλαζ μπορεί να έχει καθαρότερα νερά από μια πλαζ με «Γαλάζια Σημαία», αλλά λόγω του ότι δεν διαθέτει υποδομές στην στεριά, να στερείται ….Σημαίας.
Πάντως σε κάθε περίπτωση η Ναύπακτος, ύστερα από ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, θα σηκώσει φέτος ύστερα από χρόνια Γαλάζια Σημαία!!! Κάτι που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί στο Μεσολόγγι του χρόνου μετά από 11 χρόνια (το 1998 στην Τουρλίδα είχε σηκωθεί Γαλάζια Σημαία).
Κατά συνέπεια η "Γαλάζια Σημαία" αποτελεί επιβράβευση των Δήμων που στα όρια τους υπάρχουν πλαζ για τις δράσεις που υλοποιούν ώστε να τις αναδείξουν.