Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

3.000.000 ευρώ για τις ορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας

Μετά από πρόταση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρου Σπυρίδωνα επεκτείνεται η ένταξη στο «Πρόγραμμα Πίνδος» των ορεινών περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.
Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του ορεινού όγκου με τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκράτησης του πληθυσμού και προσέλκυσης νέων ανθρώπων, μέσω της εφαρμογής ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης.
Το αίτημα ένταξης των επιπλέον περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας εγκρίθηκε κατά την 7η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Πίνδος», η οποία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 9-10 Ιουνίου στην Ηγουμενίτσα, παρουσία των Υφυπουργών Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου και Οικονομίας Αντώνη Μπέζα, των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας, καθώς και Νομαρχών των ενδιαφερομένων Νομών.
Τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που απουσίαζε λόγω των εκτάκτων αναγκών που δημιούργησε ο σεισμός της 8ης Ιουνίου, εκπροσώπησε ο Αντιπτέραρχος ε.α. και πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου, Γιώργος Πρεβεζάνος

Σε σχετική του δήλωση, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων παρατήρησε, μεταξύ άλλων: «Δεχόμαστε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής του Προγράμματος “Πίνδος” με την οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα των ορεινών όγκων του Παναιτωλικού και της Ναυπακτίας με υψόμετρο 600 μέτρων και άνω, έναντι μόνο 9 Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Ινάχου που είχαν ενταχθεί αρχικά.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες περιοχές, πέραν των κονδυλίων που λαμβάνουν ήδη από το Γ’ ΚΠΣ, θα λάβουν επιπλέον χρηματοδοτήσεις τουλάχιστον 3.000.000 Ευρώ. Επιδίωξή μας είναι οι πόροι αυτοί να αυξηθούν περαιτέρω, μέσω των προτάσεων που θα υποβάλλουμε στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Η ορεινή Αιτωλοακαρνανία έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και επιδίωξη της πολιτείας, μέσα από τέτοιες χρηματοδοτήσεις αλλά και με την αξιοποίηση των μεγάλων έργων που ήδη υλοποιούνται, όπως η Ιονία Οδός, είναι η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής που με τη σειρά της θα φέρει επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεισφέροντας σημαντικά στο χτίσιμο ενός καλύτερου αύριο για τους κατοίκους της», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.