Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Η πρώτη αποτίμηση των ζημιών στην Αιτωλοακαρνανία απο τα 6,5R

Η πρώτη συνολική αποτίμηση των συνεπειών της χθεσινής (Κυριακή 8 Ιουνίου 2008) σεισμικής δραστηριότητας που σημειώθηκε και στην Αιτωλοακαρνανία έγινε σήμερα (Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008) κατά την πρωινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (Σ.Ν.Ο.), που συγκάλεσε εκτάκτως ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος.
Πρώτο κοινό και βασικό συμπέρασμα ήταν η άμεση κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας και του συνόλου των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας (κλιμάκια μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κλιμάκια των Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) που λίγη ώρα μετά την εκδήλωση του σεισμού και σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες των Δήμων, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία βρέθηκαν στα σημεία που παρουσιάσθηκαν προβλήματα.
Προτεραιότητα δόθηκε στον προληπτικό έλεγχο των δημόσιων κτηρίων και ιδιαίτερα των σχολικών μονάδων ώστε να μην απειληθεί κάποιος κίνδυνος για τους μαθητές, τους δασκάλους, και τους καθηγητές.
Όπως αναφέρθηκε από τους προϊσταμένους της Α/θμιας εκπαίδευσης κ. Χρήστο Παπατσίρο και της Δ/θμιας κ. Ιάκωβο Παλαιολόγο, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας για προληπτικούς λόγους δεν λειτούργησαν μόνο τρία (3) σχολεία, το Δημοτικό Σχολείο Αγ. Γεωργίου Μεσολογγίου, το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο της Λυσιμαχείας και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου.
Σε ότι αφορά τις ζημιές σε κατοικίες ή σε άλλα παλαιά κτίσματα προβλήματα παρουσιάστηκαν κυρίως στο Αγρίνιο, στον Αστακό και σε μικρότερη κλίμακα στον Δήμο Οινιαδών και στο Αιτωλικό.
Ήδη έχουν ελεγχθεί από κλιμάκια μηχανικών της Νομαρχία και του Δήμου, ενώ αναμένεται έλεγχος και από αρμόδια κλιμάκια του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Στην ομιλία του ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας των φορέων ζητώντας έγκυρη και έγκαιρη εκτίμηση της κατάστασης και άμεσες ενέργειες.
Ο κ. Σώκος συνέστησε ψυχραιμία αλλά και την αποφυγή φαινομένων που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «ας μην προστρέξει κάποιος που δεν έχει πραγματικό πρόβλημα να μπει στην διαδικασία διεκδίκησης των τριών χιλιάδων ευρώ».
Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο κ. Σώκος ζήτησε κυρίως τη λήψη μέτρων αποκατάστασης των ζημιών, από τους σεισμούς και επανέλαβε ότι η πολιτεία δεν έχει πράξει τίποτε στην περιοχή για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός του Απριλίου του 2007.
«Αν η κυβέρνηση εξαντλήσει το ενδιαφέρον της προς τους πληγέντες κι αυτή τη φορά στο τριχίλιαρο, σημαίνει ότι μόνο εντυπώσεις θέλει να κερδίσει και όχι να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε ο χθεσινός σεισμός κυρίως στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σώκος.
Να σημειωθεί ότι το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, από την Τετάρτη 28 Μαΐου 2008, τέθηκε σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων ή φυσικών καταστροφών.
Οι πολίτες μπορούν να καλούν σε κάθε περίπτωση
ανάγκης στο τηλ. 26313-61105