Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

"Η υπόθεση Προστασία του Περιβάλλοντος είναι και υπόθεση του ενός και υπόθεση όλων"

Του Γιάννη Αναγνωστόπουλου
Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
«Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος δίνει έμφαση στην προστασία των Δασών, μιας και αυτά μπορούν να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από τις εκπομπές του θερμοκηπίου.
Ταυτόχρονα, τα Δάση έχουν τεράστια συμβολή στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία των εδαφών, ενώ σημαντική είναι η οικονομική και κοινωνική τους αξία.
Επομένως, είναι υποχρέωση όλων μας να προστατεύουμε με κάθε κόστος το Δασικό μας Πλούτο, αφού και στα όρια του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα Δάσους, με τεράστιας αξίας βιοποικιλότητα.
Παράλληλα όμως, η "Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος" σκοπό έχει να αφυπνίσει τις συνειδήσεις όλων μας, προκειμένου να σχεδιάζουμε δράσεις για να επουλώνονται οι «πληγές» του.
Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου είναι ανεπτυγμένη σε μια περιοχή, ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας και αναφέρομαι, τόσο στην Λιμνοθάλασσα όσο και στον ορεινό όγκο του Αρακύνθου.
Με στρατηγική και πρόγραμμα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις, αφενός για να εξαλειφτούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις του παρελθόντος και αφετέρου να αναδειχθεί το μοναδικού φυσικού κάλλους τοπίο που ζούμε.
Όμως, σ’ αυτήν την προσπάθεια απαιτείται η συστράτευση και συμμετοχή όλων των πολιτών της περιοχής μας, αφού η υπόθεση Περιβαλλοντική Προστασία δεν είναι μονοδιάστατη και μονοσήμαντη.
Σ’ αυτήν, λοιπόν, την κατεύθυνση έχουμε κάνει πολλά και σημαντικά βήματα και αναφέρω ως χαρακτηριστικότερα τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, του τριτοβάθμιου Βιολογικού Καθαρισμού και τα έργα αποκατάστασης της χωματερής στην Κλείσοβα.
Επίσης αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, για υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης, για τον περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης στη λιμνοθάλασσα, για την προστασία και ανάδειξη του ορεινού όγκου του Αρακύνθου και την εξυγίανση της ανατολικής Κλείσοβας.
Για την εμπέδωση Περιβαλλοντικής Συνείδησης λειτουργούμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Επαναλαμβάνω και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω: Η υπόθεση προστασία του περιβάλλοντος είναι και υπόθεση του ενός και υπόθεση όλων και θα πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση υλοποιώντας είτε ατομικά είτε συλλογικά δράσεις που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου».