Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Οι επιπτώσεις του σεισμού στην Αχαΐα "επί τάπητος"

Ευρεία σύσκεψη για την εξέταση της κατάστασης που επικρατεί στον Νομό Αχαΐας μετά τον σεισμό της 8ης Ιουνίου συγκάλεσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Δήμος Κατσιγιάννης, ο Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, οι Βουλευτές Αχαΐας Νίκος Παπαδημάτος (ΝΔ), Νατάσα Ράγιου (ΝΔ), Απόστολος Κατσιφάρας (ΠΑΣΟΚ) και Κώστας Σπηλιόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Δήμαρχοι σεισμόπληκτων Δήμων, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των αρμόδιων Υπουργείων και της Περιφέρειας.


Μετά τη λήξη της σύσκεψης, ο κ. Σπυρίδων έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και κυρίως οι Νομοί Αχαΐας και Ηλείας επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά από τον πρόσφατο σεισμό. Συναντηθήκαμε σήμερα οι εκπρόσωποι της πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να συζητήσουμε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης των άμεσων μέτρων υποστήριξης των σεισμοπλήκτων στον Νομό Αχαΐας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουμε αντίστοιχη συνάντηση και στον Νομό Ηλείας.

Εξετάσαμε τις επιπτώσεις του σεισμού σε κάθε πτυχή της ζωής των τοπικών κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των τομέων εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού, λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, καθώς και της εκκλησίας.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τη σημερινή, πολύωρη συνάντηση, είναι ότι βρισκόμαστε μεν σε καλό δρόμο, αφού η κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν άμεση, αλλά θα απαιτηθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών στο προσεχές διάστημα.

Είμαι βέβαιος ότι δουλεύοντας όλοι μαζί, με πνεύμα συνεργασίας και με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη, θα ξαναφέρουμε ολόκληρη την περιοχή σε τροχιά ανάπτυξης και προοπτικής», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.

Χθες ο κ. Σπυρίδων ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου στην Κάτω Αχαΐα για την κατάσταση στην περιοχή και τα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ στο γραφείο του συναντήθηκε με την βουλευτή του κινήματος Άντζελα Γκερέκου με την οποία συζήτησαν τρόπους εξάλειψης πιθανών επιπτώσεων στην τουριστική κίνηση της περιοχής.