Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Οι πελάδες γκρεμίζονται. Μετά τι;

Επιθεωρητές Περιβάλλοντος αναμένεται να βρεθούν την προσεχή εβδομάδα στο Μεσολόγγι, ύστερα από εντολή του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, προκειμένου να ελέγξουν τις καταγγελίες για περιβαλλοντική μόλυνση στη λιμνοθάλασσα από τις «Πελάδες»!!!
Η εντολή δόθηκε προφανώς μετά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή ο οποίος υποστήριξε ότι οι πελάδες επιβαρύνουν σημαντικά το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.
Σε κάθε περίπτωση ύστερα από μια περίοδο ύφεσης στον πόλεμο κατά των πελάδων βλέπουμε ότι αναζωπυρώνονται οι «μάχες» μεταξύ πελαδούχων και ευαίσθητων περιβαλλοντικά συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν στο πλευρό τους όπως δείχνουν τα πράγματα τον κ. Ρακιτζή.
Προβληματισμό όμως μας δημιουργεί το γεγονός ότι ασκήθηκε πειθαρχικός έλεγχος στον διευθυντή της Κτηματικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας για τη «φορτηγίδα» που συνδέει το λιμάνι του Μεσολογγίου με το νησί της Τουρλίδας.
Και μας δημιουργεί προβληματισμό για τον απλούστατο λόγο ότι το σταμάτημα της λειτουργίας της φορτηγίδας, του ηλεκτροφωτισμού και της υδροδότησης του νησιού προτάσσονται από τους «οικολογούντες» για να δημιουργήσουν συνθήκες αποκλεισμού σε όσους έχουν πελάδες στην περιοχή.
Αν αυτό δεν είναι φασιστική νοοτροπία και πρακτική τι είναι;
Φυσικά για να μην παρεξηγηθούμε θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζουμε την αυθαίρετη δόμηση και κατ’ επέκταση τις καταπατήσεις.
Όμως ότι έχει γίνει έχει γίνει με τις ευλογίες κρατικών αξιωματούχων τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ενώ το κράτος ήταν αυτό που νοίκιαζε εκτάσεις για πελάδες μέχρι και πριν από λίγα χρόνια.
Επίσης εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι οι πελαδούχοι ζητούν χρήση γης, έναντι ενοικίου και όχι παραχώρηση.
Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι οι πελάδες δεν στέκονται εμπόδιο στην υλοποίηση ενός συνολικού σχεδιασμού για αειφόρο ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής.
Τέλος απάντηση υπάρχει στο ερώτημα: «Οι πελάδες γκρεμίζονται. Μετά τι;».


Δ.Μ.

Υ.Γ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και περιβαλοντικών οργανώσεων οι επιπτώσεις από τη δόμηση στην παράκτια ζώνη στην συνολική μόλυνση του περιβάλλοντος δεν ξεπερνά το 0,2%.

Παλαιότερες αναρτήσεις μας για τις πελάδες:

Μεσολόγγι - Οι πελάδες της Λιμνοθάλασσας

Σε "θέσεις μάχης" για τις πελάδες