Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Οι νομάρχες είχαν το λόγο... στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και εν μέσω ενστάσεων για τις καθυστερήσεις στην προώθηση των προγραμμάτων του Δ΄ Κ.Π.Σ. συνεδρίασε την Τετάρτη, στην Πάτρα, το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν η εξέλιξη του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 (Δ΄ Κ.Π.Σ.), όμως προ ημερήσιας διάταξης τέθηκε -όπως αναμενόταν- και το θέμα μεταφοράς της ΕΥΔΕ /ΠΑΘΕ στην Πρέβεζα.
Στο πλαίσιο μάλιστα της συζήτησης για το θέμα αυτό εγκρίθηκε και ψήφισμα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο ζητείται η παραμονή της Υπηρεσίας στην Πάτρα, ώστε να υπάρξει επαρκής επίβλεψη των έργων που έχει στον έλεγχό της.
Ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του Π.Ε.Π., κ. Μιχάλης Τζωρτζής, στη συνοπτική παρουσίαση της πορείας του Γ΄ΚΠΣ, επισήμανε πως η χρονική παράταση που έλαβε η Περιφέρεια στην υλοποίησή του, λόγω των πυρκαγιών του 2007, πρέπει ν’ αξιοποιηθεί, με την απορρόφηση όλων των διατιθέμενων πόρων.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των Νομαρχών Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Αχαΐας.
Από την πλευρά του ο νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος προχώρησε -όπως αναμενόταν- στην ένταξη του οδικού έργου «Πάτρα – Καλάβρυτα» στο Π.Ε.Π., ενώ ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας πρότεινε την ένταξη του έργου για τη βελτίωση της οδού σύνδεσης «Λιμάνι Κυλλήνης – Ε.Ο. Πατρών Πύργου» και το έργο βελτίωσης της επαρχιακής οδού «Αμαλιάδα – Ε.Ο. 111».
Συνολικά, οι προτάσεις που κατατέθηκαν χθες καλύπτουν το 29,32% του συνόλου του προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ (161.872.379 ευρώ).
Ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος άσκησε κριτική για καθυστέρηση στην έναρξη του ΕΣΠΑ και εκτίμησε ότι το σύνολο των πόρων θα είναι μικρότερο από αυτό του Γ’ ΚΠΣ.
Απαντώντας, ο περιφερειάρχης Σπύρος Σπυρίδων υποστήριξε, για μια ακόμη φορά, ότι οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι στο σύνολό τους περισσότεροι από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, παρά το γεγονός πως η κατανομή έγινε μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια, εκτός από το ΕΣΠΑ, υπολογίζει και στα προγράμματα του υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και «Leader», που συνοδεύονται από μεγάλες χρηματοδοτήσεις, ιδιαίτερα για τους ορεινούς Δήμους.
«Η Πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, λόγω των πληγμάτων που έχει δεχθεί από πυρκαγιές και σεισμούς, πέραν του ΕΣΠΑ 2007-2013, θα διοχετεύσει πρόσθετους πόρους, ενισχύοντας περαιτέρω την αναπτυξιακή προσπάθεια της Περιφέρειάς μας.Είναι ανάγκη όλοι, όσοι έχουμε την ευθύνη αξιοποίησης πόρων προς όφελος της κοινωνίας, να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να εργαστούμε με συνέπεια και επάρκεια, δικαιώνοντας τις προσδοκίες των πολιτών» κατέληξε ο κ. Σπυρίδων. Ο κ. Σπυρίδων δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και από την πορεία του Γ’ ΚΠΣ, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχει απορροφηθεί το 84% των πόρων.