Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Η νότια Αιτωλοακαρνανία στο "μάτι του κυκλώνα" (ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ)

Διάχυτος είναι πλέον ο προβληματισμός των στελεχών της Πυροσβεστικής σε όλη την Αιτωλοακαρνανία για το μπαράζ δασικών πυρκαγιών κυρίως στο νότιο τμήμα του νομού.
Κι αυτό γιατί χωρίς καμιά υπερβολή κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο δεν υπήρξε μέρα που να μην εκδηλωθεί δασική πυρκαγιά.
Σε πολλές περιπτώσεις οι πυρκαγιές εκδηλώνονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, σε ορισμένες δε περιπτώσεις ο συνδυασμός έγκαιρης επέμβασης και "τύχης"(αλλαγή φοράς ανέμου κλπ.) απέτρεψε τα χειρότερα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του Ευηνοχωρίου πριν ένα μήνα.
Μάλιστα δυο περιοχές βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα(εμπρηστών), ο Άγιος Γεώργιος Μεσολογγίου και τα χωρία δυτικά της Ναυπάκτου(Αφροξυλιά, Μαμουλάδα, Βελβίνα) όπου έχουν εκδηλωθεί περισσότερες από είκοσι πυρκαγιές.
Ταυτόχρονα πυροσβέστες και κάτοικοι από τον Άγιο Γεώργιο Μεσολογγίου καταγγέλλουν ότι χθες τα ξημερώματα την ώρα που επιχειρούσαν για κατάσβεση πυρκαγιάς δέχθηκαν επίθεση με φωτοβολίδες. Μια καταγγελία που επιβεβαιώνεται από τον υποδιοικητή της Π.Υ. Μεσολογγίου Νίκο Σφήκα και η οποία σοκάρει.
Κατά συνέπεια θεωρείται επιβεβλημένη η λήψη μέτρων στην συγκεκριμένη περιοχή αφού από τις 26 Ιουνίου στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου έχουν εκδηλωθεί περισσότερες από 15 πυρκαγιές πολλές εκ των οποίων μεταμεσονύχτιες ώρες ακόμη και δίπλα σε αυλές σπιτιών.
Πάντως κι αυτό είναι το ευχάριστο, η αντιμετώπιση όλων των συμβάντων θεωρείται άκρως επιτυχημένη, κάτι που χωρίς κανένα δισταγμό πιστώνονται κυρίως οι πυροσβέστες αλλά και τα τμήματα πολιτικής προστασίας της Νομαρχίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που παράσχουν άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στους πυροσβέστες.
Όσον αφορά τους πυροσβέστες και ιδιαίτερα τους επικεφαλής στο νομό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής αφού καθημερινά πρέπει να βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νομού για να συντονίζουν τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων. Το ίδιο ισχύει και για το τμήμα πολιτικής προστασίας της νομαρχίας και ιδιαίτερα για τον αντινομάρχη Σωτήρη Σαξάμη και τους χειριστές των μηχανημάτων.
Οι προσπάθειες αυτές των πυροσβεστών φαίνεται ότι αναγνωρίζονται και από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος αφού οι πυροσβεστικές υπηρεσίες από την περασμένη εβδομάδα ενισχύθηκαν με νέα σύγχρονα οχήματα.
Φυσικά δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί και ο ρόλος των εναερίων μέσων τα οποία φέτος φαίνεται ότι τυγχάνουν πολύ καλύτερου συντονισμού σε σχέση με πέρυσι.
Τέλος σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και θα πρέπει το έργο των πυροσβεστών κυρίως για την πρόληψη να ενισχυθεί τόσο από την Αγροφυλακή όσο και από την Αστυνομία.

Υ.Γ. Αληθεύει ότι οι Αγροφύλακες εργάζονται έως τις 3 το μεσημέρι και δεν κάνουν απογευματικές ή βραδυνές βάρδιες;