Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Πρωτόγνωρη ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς!!!

Με τον πιο περίτρανο τρόπο αναδείχθηκε η επικινδυνότητα της Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων με την προχθεσινή ανατροπή του βυτιοφόρου στο ύψος της Παλιοβούνας αλλά και η δυστοκία του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση κρίσεων αφού απαιτήθηκαν περισσότερες από 14 ώρες για την απομάκρυνση του βυτιοφόρου και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.
Από τύχη ίσως το ατύχημα δεν μεταβλήθηκε σε τραγωδία με απρόβλεπτες συνέπειες.
Όμως το ατύχημα ανέδειξε και μια ακόμη «ελλειμματική» πτυχή του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση κρίσεων, αφού η ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες οδηγοί αυτοκινήτων ήταν πρωτόγνωρη, εξαιτίας της απουσίας στοιχειώδους ενημέρωσης τους.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι Πυροσβέστες στο ύψος του κόμβου για τη Γέφυρα στο Αντίρριο ήταν αυτοί που ενημέρωναν οδηγούς …"ότι η εθνική οδός είναι κλειστή"… την πρώτη ώρα μετά το συμβάν.
Φυσικά η ενημέρωση των οδηγών που κινούταν είτε προς Αιτωλοακαρνανία από την «Κορίνθου – Πατρών» είτε αντίστροφα ήταν ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα να σχηματισθούν τεράστιες ουρές στο ύψος του Αντιρρίου από τρεις κατευθύνσεις (Γέφυρα, Πορθμείο και Ναύπακτο) αλλά και προς Αντίρριο στο ύψος της Γαβρολίμνης με τα οχήματα να είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένα.
Κι αυτό διότι αν κάποιος δεν είχε δει ή ακούσει από τα ΜΜΕ για το ατύχημα κανείς άλλος δεν ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να ενημερώσει τους οδηγούς ότι η Εθνική Οδός είναι κλειστή….
Το αποτέλεσμα σας το περιγράψαμε…
Κατά συνέπεια θα πρέπει οι αρμόδιοι είτε της Αστυνομίας είτε του ΥΠΕΧΩΔΕ να αξιολογήσουν το συγκεκριμένο συμβάν ώστε στο μέλλον να μπορέσουν να διαχειρισθούν μια ανάλογη κρίση.
Κι αυτό διότι το συμβάν δεν μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένο αφού κάτι ανάλογο είχε συμβεί προ δεκαημέρου όταν λόγω πυρκαγιάς είχε κλείσει η «Πατρών – Κορίνθου» χωρίς να υπάρχει ενημέρωση γι’ αυτούς που ξεκινούσαν είτε από Αθήνα είτε από τη Δυτική Ελλάδα.
Δεν είναι δα τόσο δύσκολη η προμήθεια οχημάτων σας αυτών που έχει η Γέφυρα Α.Ε. ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα οι οδηγοί για προβλήματα στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο…

Δ.Μ.

(Φωτό από παλαιότερη ανατροπή βυτιοφόρου στην Εθνική Οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων)