Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Ξεκινά στο Μεσολόγγι την Παρασκευή 26/9 διήμερο Αρχαιολογικό Συμπόσιο στο οποίο θα παρουσιασθούν όλα τα αποτελέσματα των νέων ερευνών

Μια ακόμη σημαντική διοργάνωση, ύστερα από το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ελληνική Γλώσσα θα πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι την Παρασκευή και το Σάββατο 26 & 27 Σεπτεμβρίου, πρόκειται για το Αρχαιολογικό Συμπόσιο με θέμα την «Πολιτισμική Κληρονομιά της Αιτωλοακαρνανίας. Προστασία και ανάδειξη μέσα από τις τελευταίες έρευνες».
Το συμπόσιο διοργανώνεται από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και την ΛΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων
Οι στόχοι του συνεδρίου αναλύθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν την περασμένη εβδομάδα ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, ο επίτιμος γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Λάζαρος Κολώνας, η προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Μαρία Σταυροπούλου – Γάτση και η προϊσταμένη της 22ης Εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο της Νομαρχίας.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Σώκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
«Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε μέσα από μια καλά οργανωμένη δουλειά, το ερευνητικό έργο που υπήρξε και υπάρχει σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.
Ανακαλύφθηκαν και ανακαλύπτονται μοναδικοί αρχαιολογικοί θησαυροί.
Κάποια από τα ευρήματα αυτά αλλάζουν και την αντίληψη που έχουμε για την ιστορία του τόπου μας.
Με τις έρευνες και τα ευρήματα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι σε αρκετές περιπτώσεις να ξαναγράψουμε την ιστορία.
Θέλω να καλέσω όλες και όλους στο συμπόσιο αυτό.
Θα έχει την αρτιότητα ενός επιστημονικού συνεδρίου και εγγύηση ότι θα πάμε άριστα αποτελεί η επιστημονική και η οργανωτική επιτροπή».
Η κ. Σταυροπούλου – Γάτση επεσήμανε ότι:
«Στο συμπόσιο θα αντιπροσωπεύεται όλο το φάσμα των ερευνών και των εργασιών προστασίας και ανάδειξης που γίνονται τα τελευταία χρόνια στο νομό, καλύπτοντας την γεωγραφική περιοχή του νομού από βορά μέχρι νότο και από ανατολή μέχρι δύση, αλλά και ένα ευρύτατο χρονολογικό φάσμα από τα προϊστορικά χρόνια, 2500 π.Χ και ακόμη παλαιότερα μέχρι τα νεότερα χρόνια και την σημερινή μας εποχή.
Θα έχουμε τη ευκαιρία να ακούσουμε θέματα τα οποία θα αφορούν τις βυζαντινές αρχαιότητες, τις νεότερες, τις κλασσικές, τις προϊστορικές με όλες τις υποπεριόδους που εμείς οι επιστήμονες έχουμε προσδιορίσει για κάθε ενότητα χρονολογική».
Την ανάγκη διάθεσης μεγαλύτερων πιστώσεων από την πολιτεία επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Κολώνας, ο οποίος υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η δραστηριοποίηση ξένων και ντόπιων πανεπιστημίων πάνω στα μνημεία του νομού.
Ο κ. Κολώνας τόνισε ότι το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο, αν και χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά και χρόνος, ώστε τα μνημεία του νομού να γίνουν επισκέψιμα.
Στη συνέντευξη τύπου το λόγο πήραν ακόμη η κ. Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου, Προϊσταμένη της 22ης Εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων, ο κ. Αθανάσιος Παλιούρας, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η κ. Κωνσταντίνα Μπάδα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι εξέφρασαν το αισιόδοξο μήνυμα ότι η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του νομού βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι μέσα από έργα πολιτισμικών υποδομών και δράσεις προβολής η Αιτωλοακαρνανία θα αναδείξει τον τεράστιο Αρχαιολογικό της πλούτο.

Για το πρόγραμμα του συνεδρίου ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ