Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

ΝΟΔΕ Ν.Δ. Αιτ/νιας: «Οι πραγματικές διαστάσεις της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Αιτωλοακαρνανίας»

Μετά την διατύπωση των απόψεων σχετικά με την κατάσταση, την πορεία και το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό, η ΝΟ.Δ.Ε Αιτωλ/νίας κρίνει απαραίτητες τις παρακάτω διευκρινήσεις προς αποκατάσταση της πραγματικής διάστασης των πραγμάτων.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για μια ακόμη χρονιά αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαραγωγικής διαχείρισης πολιτικών εκπροσώπων της Αιτωλ/νίας, προς εξυπηρέτηση αν μη τι άλλο κομματικών συμφερόντων και αντιπολιτευτικών σκοπιμοτήτων.
Στο «βωμό» αυτής της εξυπηρέτησης, παραβλέπονται δυστυχώς η ουσία αλλά και η πραγματική διάσταση των πραγμάτων που αφορούν την χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Αιτωλ/νίας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διαθέτοντας την πολιτική βούληση, δυναμικά έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει αποφάσεις που αλλάζουν ριζικά το χάρτη της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποτελούν πλέον δύο ισότιμους τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι φοιτητές τους όμως, δεν μπορούν ν’ αντιμετωπίζονται ως οικονομικές μονάδες και μόνο.
Στην κατεύθυνση αυτή, είναι τουλάχιστον παράλογο και υπερβολικό το γεγονός του μαρασμού, ένδειας και καταστροφής - όπως περιγράφεται- πόλεων ολόκληρων λόγω της μείωσης του αριθμού τους.
Ειδικότερα, με ποιο τρόπο ακριβώς απαξιώνει η κυβέρνηση το ΤΕΙ Μεσολογγίου;
Με την ίδρυση της τρίτης σχολής (Τεχνολογικών Εφαρμογών) από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος;
Με την συνεχώς αυξανόμενη και απρόσκοπτη χρηματοδότηση του (2004 = 4.001.000 € , 2005 = 5.000.000€, 2006 =7.239.000 €, 2007 = 7.961.000 €)
ή με την δημιουργία νέων κτιριακών υποδομών (Β’ φάση κτιρίου Σχολής Διοίκησης Οικονομίας ύψους 2.800.000 € );
Θα πρέπει επίσης να συμπληρωθεί η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας στο Μεσολόγγι αλλά και η δυνατότητα που θα παρέχεται στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, για την πραγματοποίηση αυτόνομων μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Όλα τα παραπάνω, αποτέλεσαν και αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος το οποίο έχει επιδείξει το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση για το ΤΕΙ Μεσολογγίου, το οποίο αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, υπεύθυνο σχεδιασμό και προοπτική.
Η πόλη του Αγρινίου φέτος, υποδέχθηκε στις πανεπιστημιακές σχολές της, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από τα επίπεδα του 2007. Επιπλέον, η ίδρυση του τέταρτου τμήματος την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, διαμορφώνει νέα και αισιόδοξα δεδομένα για την εξελικτική πορεία, που διαγράφει ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου.
Κατά συνέπεια, η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας όχι μόνο δεν απαξιώνεται, υποβαθμίζεται ή οτιδήποτε περιγράφεται σε σχετικές ανακοινώσεις, αλλά αντίθετα σχεδιάζεται προσεκτικά, προκειμένου τα αποτελέσματά της τόσο για τους φοιτητές όσο και την τοπική κοινωνία να έχουν «θετικό πρόσημο».