Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις καπνού. Απορρίφθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας τροπολογία για την κατάργησή τους.


Καταψηφίστηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία Γερμανού ευρωβουλευτή με την οποία ζητούσε την διαγραφή από τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2009 των επιδοτήσεων καπνού.
O ευρωβουλευτής της NΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας διότι οι ευρωπαίοι καπνοκαλλιεργητές βγαίνουν κερδισμένοι, ενώ δεν έκρυψε και την απογοήτευσή του δηλώνοντας ότι "ορισμένοι ευρωβουλευτές αδυνατούν να καταλάβουν ότι αν σταματήσει η παραγωγή καπνού στην Ευρωπαϊκή Ένωση το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την εισαγωγή καπνών από τρίτες χώρες".
Συνεχίζοντας υπενθύμισε ότι "στο Κοινοβούλιο έχουμε αντιμετωπίσει ήδη πολλές φορές τα εν λόγω ζήτημα και όπως πιστοποιείται και από την Κομισιόν η παραγωγή ακατέργαστου καπνού είναι συγκεντρωμένη σε ελάχιστες πλέον ευρωπαϊκές περιφέρειες και αντιπροσωπεύει μόλις το 4% της παγκόσμιας παραγωγής και συνεπώς δεν έχει καμιά επίδραση στην κατανάλωση των τελικών προϊόντων καπνού".
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος παγκόσμιος εισαγωγέας ακατέργαστου καπνού και εφοδιάζεται από τρίτες χώρες περισσότερο από το 70% των αναγκών της, προς όφελος προϊόντων καπνού που συχνά παράγονται υπό συνθήκες μειωμένων ελέγχων σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, προερχόμενων κυρίως από τη Βραζιλία, το Μαλάουι, την Αργεντινή, την Ινδονησία, τη Ζιμπάμπουε, την Ινδία και την Κίνα, γεγονός που οδηγεί εξάλλου σε εμπορικό έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.
Ο κ. Γκλαβάκης ολοκληρώνοντας τόνισε ότι στην "Ελλάδα η καπνοκαλλιέργεια γίνεται σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης. Η μείωση ή διακοπή των επιδοτήσεων θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας, στην ανεργία και στην ερήμωση αυτών των περιοχών. Επιθυμώντας να κρατήσουμε τον αγροτικό πληθυσμό στην ύπαιθρο, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε την καλλιέργεια του καπνού επεκτείνοντας το καθεστώς των ενισχύσεων και πέρα του 2009".