Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Όλοκληρώθηκαν στη Ναύπακτο οι εκδηλώσεις για την 437η επέτειο της Ναυμαχίας




Σε μια τεράστια σκηνή με πολλαπλά φαντασμαγορικά δρώμενα και χιλιάδες θεατές μετατράπηκε η Ναύπακτος στο τριήμερο επετειακών εκδηλώσεων της 437ης ιστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου στις 17,18,19 Οκτωβρίου 2008.
Οι φετινές εκδηλώσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο σε ποιότητα αλλά και συμμετοχές ξένων σχημάτων.
Από την Παρασκευή η Ναύπακτος πλημμύρισε κυριολεκτικά με επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μουσικοχορευτικά θεάματα του 21ου αιώνα και κυρίως πισωγύρισμα στο χρόνο από την 25μελή ομάδα θεατρικών και ιστορικών αναπαραστάσεων “CERS” όπου με ενδυμασίες εποχής και θέμα «Η ζωή στις γαλέρες του 16ου αιώνα» έδωσαν το στίγμα της εποχής της Ναυμαχίας, ενώ με την εκπληκτική μεγάλη παρέλαση στις 8:30 το βράδυ, όπου οι λαμπαδηφόροι, τυμπανιστές και οι ιππότες της Μάλτας γύρισαν το ρολόι στο 1571.
Ένα μεστό και εκπληκτικό σε θέαμα και συμβολισμούς τριήμερο με συμμετοχές όπως το διάσημο σε Γερμανία και Αυστρία κουαρτέτο Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής μουσικής «Dulamans Vröudenton» από το Σάλτσμπουργκ, η εκκλησιαστική χορωδία «Faroski Kandaturi”, η ιστορική γόνδολα της Βενετίας “Gondolone” συνοδευόμενη από 2 ακόμα γόνδολες εποχής, οι “IN GUARDIA” ιστορική φρουρά των ιπποτών της Μάλτας, η εκπληκτική Παλαιά Φιλαρμονική της Κέρκυρας, σύγχρονος χορός από την Resus+ , οι Κέλσος, οι Πολιτιστικές Διαδρομές και άλλα πολλά, κατάφεραν να δώσουν υπόσταση στο μήνυμα της 437ης επετείου: η Ναύπακτος από θέατρο πολιτισμικής σύγκρουσης το 1571 να αποτελέσει τόπο παραγωγής πολιτισμού, όπως αυτό διετυπώθη από τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ναυπάκτου (ΑΝ-ΝΑ) αντιδήμαρχο κ. Νίκο Κούμπιο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΝ-ΝΑ οι φετινές εκδηλώσεις καθιστούν εφικτό τον στόχο των επετειακών εκδηλώσεων που είναι η ουσιαστική σύνδεση των λαών της Ευρώπης μέσα από την δημιουργική σύνθεση των πολιτιστικών τους στοιχείων α
Την σφραγίδα ποιότητας και τον διεθνή χαρακτήρα που απήχησε την προσπάθεια του Δήμου και ειδικότερα της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ναυπάκτου που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης, προσέδωσε η κεντρική ομιλήτρια της τελετής έναρξης Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.
Ούτε καρφίτσα δεν έπεφτε στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα το πρωϊ του Σάββατου 18 Οκτωβρίου 2008, όπου απεδόθη ο επίσημος χαρακτήρας των εκδηλώσεων με την επίσημη κήρυξη τους από τον γ.γ. της ΠΔΕ κ. Σπύρο Σπυρίδωνα ως εκπροσώπο της κυβέρνησης και με τους χαιρετισμούς του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου, του Δημάρχου και του προέδρου της ΑΝ-ΝΑ & Αντιδημάρχου Ναυπάκτου κ.κ Θ. Παπαθανάση και Ν. Κούμπιου.

Επίλογος των εκδηλώσεων η επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 19/10 στο λιμάνι της Ναυπάκτου και η ρίψη στεφάνων από τον γ. γ. της Π.Δ.Ε κ. Σπ. Σπυρίδωνα ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Δημήτρη Σταμάτη ως εκπρόσωπο της Βουλής και από τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ ανακρούσθηκαν οι Εθνικοί Ύμνοι των συμμετασχουσών χωρών.