Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Πολιτική είναι η απόφαση για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

Το χθεσινό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση . Κυρίως γιατί αποκαλύπτει ότι πριν τις εκλογές του 2004 διακομματική επιτροπή Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία συνέταξε το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα μέχρι το 2010, είχε απορρίψει κάθε ενδεχόμενο ίδρυσης δεύτερου πανεπιστημίου στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή στο Αγρίνιο.
Μάλιστα για τα τμήματα του Αγρινίου, το εθνικό σχέδιο περιείχε μία προοπτική: Την ένταξή τους στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Στο δημοσίευμα αυτό υπάρχει και η ακόλουθη τοποθέτηση του ειδικού γραμματέα ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αθ. Κυριαζή (που προχθές ήταν στο Αγρίνιο) : «Η πολιτική απόφαση για τη δημιουργία του 24ου πανεπιστημίου της χώρας ελήφθη και εξαγγέλθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία μελέτη σκοπιμότητας».Αυτή η παραδοχή ίσως προδικάζει πολλά για το μέλλον και ως ένα βαθμό εξηγεί τις καθυστερήσεις και γιατί (όπως λένε) η Μ. Γιαννάκου δεν είχε δει ποτέ με θετικό τρόπο την ίδρυση Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο. Δίνεται και άλλη διάσταση στις εξαγγελίες Στυλιανίδη. Ο οποίος φέρεται να αγνόησε αυτές τις υποδείξεις και να παίρνει μία καθαρά πολιτική απόφαση.
Από το ιστολόγιο "Συνειρμοί"

Για το δημοσίευμα του "Ελέυθερου Τύπου" (πατήστε εδώ) και (εδώ) , ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η "διαφορετική" θέση του διευθυντή της εφημερίδας για το θέμα κ. Σεραφείμ Κοτρώτσου. (εδώ)