Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Στο ίδιο μήκος κύματος με Μοσχολιό και ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας

Απόλυτα συντεταγμένος με τον δήμαρχο Αγρινίου για το θέμα της έδρας του νέου Πανεπιστημίου εμφανίζεται και ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος κατά την συνάντηση που είχε με τον κ. Στυλιανίδη στο Μεσολόγγι.
Συγκεκριμένα ο κ. Σώκος είπε για το θέμα που ανέκυψε απευθυνόμενος στον Υπουργό Παιδείας:

"Υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα τα οποία θα σας πω γιατί είμαι υποχρεωμένος να το κάνω. Είπατε για το Πανεπιστήμιο Αγρινίου. Θα πρέπει να σας πληροφορήσω ότι Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο υπάρχει από το 1985 και δεν αντιλαμβάνονται πως τίθεται θέμα έδρας. Έχει πτυχιούχους, έχει φοιτητές, έχει καθηγητές, έχει προσωπικό. Το μόνο που δεν έχει και είναι το απλό είναι η διοικούσα επιτροπή, κάτι που ο κ. Πρωθυπουργός συνειδητοποίησε δυο φορές και προεκλογικά το 2004 και πέρυσι. Και γι’ αυτό αρκεί παρά μόνο ένα προεδρικό διάταγμα. Δεν ξέρω για ποιους λόγους δεν γίνεται.
Η ρήση σας ότι θα αποφασίσει για την έδρα, δηλαδή για ένα ανύπαρκτο ζήτημα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, σας βάζει χωρίς να το θέλετε σε μια επικίνδυνη διαδικασία. Δεν ξέρω ποιος σας το είπε αυτό.
Σπείρατε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες αν μπει ζήτημα ενός καινούριου διχασμού στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και υπεύθυνος θα είστε εσείς. Το θέμα Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο είναι λυμένο. Υπαρκτή πραγματικότητα στο Αγρίνιο από το 1985. Θέμα έδρας Πανεπιστημίου στο νομό είναι εντελώς συγκεκριμένο. Δεν μπορείτε, δεν νομιμοποιήστε εκτός αν έχετε άλλους σκοπούς να έρχεστε εν έτη 2008, 23 χρόνια μετά και να βγάζετε θέμα έδρας. Δεν καταλαβαίνω που οδηγεί αυτό.
Η κοινωνία πρέπει να έχει συνοχή και πρώτα απ’ όλα πρέπει να την εξασφαλίσουμε εμείς που είμαστε αιρετοί. Αυτό που είπατε σήμερα είναι μεγάλο λάθος. Σας το λέω ευθέως.
Τα Νομαρχιακά Συμβούλια θα αποφασίσουν και για τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας; Γιατί αντιμετωπιζόμαστε εμείς έτσι είναι ένα ερωτηματικό.
Χρειαζόμαστε την συνεργασία σας, την βοήθειά σας, την παρέμβασή σας εν προκειμένω για την ορθολογική διαμόρφωση του ΕΣΠΑ για το οποίο η Αιτωλοακαρνανία διεκδίκησε και δικαιούται το μεγαλύτερο μέρος απ’ το σύνολο του προγράμματος για τη σχολική στέγη.
Είμαστε ένας νομός ο οποίος φθίνει πληθυσμιακά. Αυτά θέλω να σας επισημάνω και σημειώστε ότι υπήρξα πάντοτε με γόνιμες προτάσεις, με άποψη και δεν επιτρέπω σε κανέναν να μου την αφαιρέσει".