Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Μέσω του προγράμματος "ΠΙΝΔΟΣ" το δασικό χωριό στην Αμβρακιά

Ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη στη Φλώρινα, οι διήμερες εργασίες της 8ης Συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης Πίνδου (Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ).
Οι αποφάσεις της επιτροπής για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας αναφέρονται στον Άξονα 1 του Προγράμματος (Βελτίωση Βασικών Υποδομών και Ποιότητας ζωής) και στα μέτρα (1,1 και 1,2 / Έργα μεταφορικής υποδομής, Έργα σύνδεσης με την ευρύτερη περιοχή και έργα οδοποιίας στο εσωτερικό της περιοχής μελέτης) όπου εντάχθηκαν έργα ύψους 3 εκ. ευρώ και στον Άξονα 2 (Μέτρο: Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού) όπου εντάχθηκε η δημιουργία του δασικού χωριού Αμβρακιάς με πίστωση 1 εκ. ευρώ (προϋπολογισμός έργου 1,5 εκ. ευρώ).
Το συγκεκριμένο έργο, που αποτελεί χρόνια διεκδίκηση και όραμα για την περιοχή, χαρακτηρίστηκε απ’ όλες τις πλευρές ως καινοτόμο.
Υπογραμμίζεται ότι η πρόταση των έργων που εντάχθηκαν αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας με τους δήμους του Νομού που είναι στο πρόγραμμα.
Στην ομιλία του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος ζήτησε την ένταξη στο «ΠΙΝΔΟΣ» των δημοτικών διαμερισμάτων όλου του νομού με υψόμετρο πάνω από 600 μ. (προϋπόθεση για την ένταξη στο Πρόγραμμα) κάτι όμως που συνάντησε την κατηγορηματική άρνηση του Προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής, Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου, λόγω της αδυναμίας αύξησης του προϋπολογισμού του Προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση και για τον Άξονα 4 (Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού – Κατάρτιση - Εξειδίκευση).
Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι κατά τις εργασίες της Πολιτικής Επιτροπής αποφασίσθηκε η διεύρυνση του οργάνου με τη συμμετοχή και των προέδρων των Τ.Ε.Δ.Κ. των νομών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.