Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

1,5 λεπτό το κιλό προσφέρουν οι έμποροι για τα πορτοκάλια

Κοινοβουλευτική παρέμβαση Χρίστου Βερελή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις υπό κατάρρευση τιμές για τα πορτοκάλια Παραγωγών περιοχής Καλυβίων Αγρινίου Νομού Αιτωλοακαρνανίας καθώς στους παραγωγούς προσφέρεται για ένα κιλό πορτοκάλια το ιλιγγιώδες ποσό του 1,5 λεπτού!!!.
Είναι γνωστό, αναφέρει ο Χρίστος Βερελής, ότι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών Νομού Αιτωλοακαρνανίας δεν έλαβαν καμιά αποζημίωση, για κάλυψη των ζημιών που είχαν από την ακαρπία και τώρα η μικρή παραγωγή πορτοκαλιών που κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν, μένει αδιάθετη γιατί οι τιμές είναι πάρα πολύ χαμηλές δηλαδή κάτω του κόστους.
Συγκεκριμένα, τονίζει ο Βουλευτής, οι πορτοκαλοπαραγωγοί Καλυβίων Αγρινίου βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού οι Βιομηχανίες χυμοποίησης πορτοκαλιών (σαγκουίνια) προσφέρουν τιμές για την αγορά των πορτοκαλιών μόνο μέχρι 1,5 λεπτά το κιλό, τιμή πολύ κάτω του κόστους παραγωγής και ακόμη ζητούν από τους παραγωγούς να συνδράμουν και στα έξοδα μεταφοράς.
Οι παραγωγοί ζητούν:
1. Να δοθεί επιδότηση μέσω ΕΛΓΑ για τα πορτοκάλια που θα πάνε για χυμοποίηση, για να καλυφθεί ένα μέρος του κόστους παραγωγής.
2. Να δοθεί το 100% των δικαιωμάτων από τα πορτοκάλια, εφόσον η φετινή χρονιά προβλέπεται μειωμένη.
3. Να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναδιαρθρώσεως της παραπάνω ποικιλίας με άλλες ποικιλίες εσπεριδοειδών ή άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.
Η στήριξη των εν λόγω παραγωγών θεωρούμε, σημειώνει ο Χρίστος Βερελής, ότι πρέπει να έχει τον χαρακτήρα επείγουσας αντιμετώπισης.
Μετά τα ανωτέρω, ο Χρίστος Βερελής ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αν προτίθεται να προχωρήσει στην ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων των πορτοκαλοπαραγωγών Καλυβίων Αγρινίου.


ΦΩΤΟ: Να σημειωθεί ότι η πορτοκαλοπαραγωγοί των Καλυβίων λόγω της μικρής τιμής δεν συλλέγουν από τα δέντρα το προϊόν με αποτέλεσμα αυτά κυριολεκτικά να σαπίζουν...