Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

10 ΧΡΌΝΙΑ "ΔΙΕΞΟΔΟΣ"


Το 1999 ο ιδρυτής του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" , Νίκος Κορδόσης ξεκίνησε την υλοποίηση του οράματός του για την δημιουργία, μέσω της «Διεξόδου», μιας πολιτιστικής ταυτότητας της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου αντάξιας του μεγάλου ιστορικού της ονόματος και της βαριάς πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Το όραμα αυτό για να μην μείνει ουτοπία βασίστηκε στον σχεδιασμό και προγραμματισμό του τον οποίο έκτοτε έκανε πράξη.

Αφού αγόρασε και αποκατέστησε στην αρχική του μορφή το ιστορικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών κατά την Έξοδο στρατηγού Αθανασίου Ραζή-Κότσικα, σώζοντάς το από την εγκατάλειψη της Πολιτείας και την φθορά του χρόνου, το μετέτρεψε σε μια εστία πολιτισμού δημιουργώντας την «Διέξοδο».

Στην συνέχεια επί μία συνεχή δεκαετία χωρίς καμιά απολύτως διακοπή, έχοντας γνώμονα την «ρήξη με το μέτριο και τις μειωμένες προσδοκίες» έγινε ο εμπνευστής και καθοδηγητής της πραγματοποίησης εκατοντάδων εκδηλώσεων ιστορίας, γραμμάτων, τέχνης και πολιτισμού μέσα στον πολυδύναμο αυτό πολιτιστικό οργανισμό.

Εκδηλώσεων που φέρουν την σφραγίδα της ποιότητας και σοβαρότητας και δεν υπολείπονται σε τίποτε από αυτές που πραγματοποιούν τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της Αθήνας. Εκδηλώσεων που απέκτησαν μιμητές σε όλη την περιφέρεια και αυτό είναι η μεγάλη χαρά σε όλους εμάς τους συνεργάτες της «Διεξόδου».
Έτσι, λοιπόν, η «Διέξοδος» έδωσε ένα πρωτόγνωρο δυναμικό παρών στον πολιτισμό της Δυτικής Ελλάδος, αφού οι δραστηριότητες της απέκτησαν διαχρονικούς φίλους φιλότεχνους και ανθρώπους των γραμμάτων απ΄ όλη την περιφέρεια.

Οι συνεχείς συμμετοχές στις εκδηλώσεις του Μουσείου και της Πινακοθήκης της ανθρώπων από κάθε μέρος της Ελλάδος και η αποστολή του περιοδικού της σε επτά χιλιάδες αποδέκτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε συνδυασμό με τις ενημερώσεις των δραστηριοτήτων της σε χιλιάδες επίσης παραλήπτες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σηματοδοτεί την μεγάλη αναγνωρισιμότητά της πέραν των στενών ορίων της περιφέρειας.

Σήμερα με την έναρξη της νέας δεκαετίας δραστηριοτήτων για την «Διέξοδο», ο στόχος και η φιλοδοξία του ιδρυτή της είναι το Μεσολόγγι και η περιοχή του να αποτελέσει ένα προπύργιο πολιτισμού απ΄ όπου θα ακτινοβολεί προς κάθε κατεύθυνση η Ιστορία, η Τέχνη και τα Γράμματα και θα μαγνητίζει τον υποψήφιο επισκέπτη για έναν ουσιαστικό τουριστικό προορισμό.


Δημήτρης Μαλαβέτας

Διευθυντής έκδοσης Περιοδικού "ΔΙΕΞΟΔΟΣ"