Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

"ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ : Πόλη - νησί της κομψότητας 1870 - 1940"








Μια ξεχωριστή και συνάμα πρωτότυπη έκθεση που αναδεικνύει την κουλτούρα του Μεσολογγίου όπως αυτή διαμορφωνόταν από τις απ΄ ευθείας επιρροές από την Δύση σε όλα τα κοινωνικά "στρώματα" της πόλης τον περασμένο αιώνα παρουσιάζεται, από το περασμένο Σάββατο στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» στο Μεσολόγγι.
«ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ : Πόλη - νησί της κομψότητας 1870 – 1940»
είναι ο τίτλος της έκθεσης και μέσω φωτογραφιών, ενθυμημάτων και ρούχων της εποχής εκείνης που παρουσιάζονται στην έκθεση φιλοτεχνείται το πορτρέτο μιας πόλης (σ.σ. του Μεσολογγίου) που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα της περιόδου 1870 έως 1940.
Μιας πόλης που λόγω των εμπορικών της δεσμών με τη Δύση όλα τα κοινωνικά της "στρώματα" ντύνονταν με τρόπο "αστικό" και με μεγάλη κομψότητα.
Το κοινό που έδωσε ένα εντυπωσιακό παρών στα εγκαίνια της έκθεσης είδε για πρώτη ίσως φορά συγκεντρωμένα δείγματα ντυσίματος από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, την Μπέλ Επόκ, τους Βαλκανικούς και τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, την εποχή του μεσοπολέμου και καταλήγει στο 1940.
Η ιδέα της έκθεσης ανήκει στην συγγραφέα Ακακία Κορδόση η οποία και την επιμελήθηκε με την οργανωτική συνδρομή της αντιπροέδρου των "Φίλων της Διεξόδου" Βάσως Μπίσσα - Σταφυλάκη, της συνεργάτιδας Μαρίας Φιλίππου και της ιστορικού Τέχνης της "Διεξόδου" Αλτάνης Δακαλάκη.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί καθημερινά (πλην Δευτέρας και Τρίτης) από 10.30 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και από 6 έως 8.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.