Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Ο Σπήλιος Λιβανός για την επίσκεψη της επιτροπής Περιβάλλοντος

Μιλώντας για την επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος στην Αιτωλοακαρνανία, ο Σπήλιος Λιβανός δήλωσε τα ακόλουθα:
«Σήμερα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ένα μεγάλο κομμάτι από τον ανεκτίμητο περιβαλλοντικό πλούτο του Νομού μας.

Η αγωνία μας για τη διατήρηση των περιβαλλοντικών ισορροπιών της Αιτωλοακαρνανίας, έγινε με αυτήν την επίσκεψη και εθνική υπόθεση, αφού η ίδια η Βουλή, δια της Επιτροπής, ήλθε για να καταγράψει τα προβλήματά μας, ώστε να πιέσει, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, για τη λύση τους. Και αυτό δεν είναι μια απλή υπόσχεση, αλλά κάτι που θα γίνει.
Σε ό,τι αφορά εμένα τον ίδιο, θέλω να τονίσω ότι προσπάθειές μου για την προστασία του περιβάλλοντος της Αιτωλοακαρνανίας θα είναι συνεχείς.

Ήδη μέσα στις επόμενες μέρες έχω προγραμματίσει ραντεβού με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τον κ. Σουφλιά, για το θέμα της ένταξης του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας.

Σε συνέπεια με προηγούμενες παρεμβάσεις μου, άμεσες, θα είναι και οι ενέργειές μου και για τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, τον Αμβρακικό Κόλπο και τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά μας αποθέματα που απειλούνται από ανεξέλεγκτες ανθρωπογενείς δράσεις.
Θέλω, επίσης, να τονίσω, ότι πέρα από την αναγνώριση των προβλημάτων και τη δρομολόγηση ξεχωριστών λύσεων, χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο πράσινης διαχείρισης των περιβαλλοντικών μας πόρων που θα συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο σημαντικότερος Νομός στην Ελλάδα από περιβαλλοντικής πλευράς, κι όμως ακόμη δεν έχουμε αξιοποιήσει αυτό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, εδώ στο Νομό, μέσα από συναινετικές διαδικασίες και με τη συνεργασία όλων.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη της Επιτροπής είδα το περιβάλλον να μας ενώνει. Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτό το καλό κλίμα και ας εργαστούμε όλοι για το περιβάλλον της Αιτωλοακαρνανίας που είναι ταυτόχρονα και το μέλλον του τόπου μας».