Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης στον αείμνηστο Ποιμενάρχη Θεόκλητο

Σε μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο, στο Μεσολόγγι, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κυρού Θεοκλήτου, από το δήμαρχο της πόλης Γιάννη Αναγνωστόπουλο και τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.
Ταυτόχρονα έγινε και η επίσημη ονοματοθεσία της πλατείας που έχει τοποθετηθεί η προτομή απέναντι από το Ραδιομέγαρο, σε πλατεία «Αρχιεπισκόπου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου». Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την ονοματοθεσία της πλατείας ανέγνωσε ο πρόεδρος του σώματος Χρήστος Σούφρας, κατά την έναρξη της τελετής.
Τόσο ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όσο και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας πριν προβούν στα αποκαλυπτήρια της προτομής μίλησαν με θερμά λόγια για τη ζωή και το πολυδιάστατο έργο του αειμνήστου Θεοκλήτου. Η τελετή ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.
Εξάλλου, την προσεχή Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι διοργανώνεται φιλολογικό μνημόσυνο, στη μνήμη του αειμνήστου Ιεράρχη με ομιλίες και προβολή ταινίας για τη ζωή και το έργο του.

Ακολουθεί η ομιλία του δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλου κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων:
«Με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μακαριστού Ιεράρχη μας Θεοκλήτου, ο δήμος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αποτίνει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον Άνθρωπο - που κατά γενική ομολογία- σημάδεψε θετικά την πορεία της πόλης μας στα 40 και πλέον χρόνια ιεραρχίας του.
Και την σημάδεψε θετικά με το πολυδιάστατο έργο του, όχι μόνο στο Μεσολόγγι αλλά σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία.
Ένα έργο που δεν περιορίστηκε στα στενά όρια της Εκκλησίας αλλά ανοίχτηκε σε όλη την κοινωνία με την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών που είχαν στο επίκεντρο τους, τον Άνθρωπο.
Θυμίζω τις πρωτοβουλίες για τους νέους, με την υποδειγματική λειτουργία του Οικοτροφείου, τις κατασκηνώσεις, τα Κέντρα Νεότητας και τη δημιουργία του Θεοκλήτειου ιδρύματος για την προικοδότηση απόρων κοριτσιών.
Θυμίζω τις πρωτοβουλίες για την Τρίτη ηλικία με την υποδειγματική λειτουργία των Γηροκομείων σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο.
Θυμίζω τις πρωτοβουλίες για τους νέους με νοητική στέρηση με την έμπρακτη συνδρομή του για την ίδρυση του εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα», σε μια περίοδο που οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ήταν στο περιθώριο.
Στα 40 χρόνια Ιεραρχίας του η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανέπτυξε ένα πρωτόγνωρο φιλανθρωπικό έργο στηρίζοντας άπορες οικογένειες, τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές για να διεκπεραιώσουν τις σπουδές τους και κυρίως την πολύτεκνη οικογένεια.
Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου είχε δίπλα του έναν ενεργό συμπαραστάτη σε όλες τις διεκδικήσεις του σε μικρά και μεγάλα ζητήματα, αλλά και οι πολίτες του Μεσολογγίου στα δύσκολα χρόνια της Χούντας τον είχαν συμπαραστάτη.
Σημειολογικά να αναφέρω ότι για να λειτουργήσει και να αδειοδοτηθεί ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μεσολογγίου που βρίσκεται απέναντί μας, ο αείμνηστος Θεόκλητος είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ‘60.
Ταυτόχρονα σε όλους μας έχει αφήσει παρακαταθήκη και το πλούσιο πνευματικό και συγγραφικό του έργο αλλά και το δίκαιο τρόπο διοίκησης της Μητροπόλεως καθ’ όλη την περίοδο της Ιεραρχίας του.
Αρκεί να αναφέρω ότι με τη διοίκηση που άσκησε δεν επέτρεψε να δημιουργηθούν στην Αιτωλοακαρνανία κληρικοί δυο ταχυτήτων όσον αφορά τις οικονομικές απολαβές τους.
Ωε Ιεράρχης εκτός του πνευματικού του έργου ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη θεμελίωση νέων Ιερών Ναών σε όλο το νομό αλλά για την αναστύλωση ιστορικών μοναστηριών που σήμερα αποτελούν σημεία έλξης πιστών απ’ όλη τη χώρα.
Κάνοντας αυτή την αναδρομή στο έργο και την προσωπικότητα του σεβάσμιου Ιεράρχη μας και βλέποντας την προτομή που κοσμεί πλέον την Πόλη μας πιστεύω ότι οι αρχές που συνέθεσαν την 40χρονη διακονία του Μακαριστού Θεοκλήτου θα πρέπει να αποτελέσουν για όλους εμάς έμπρακτο παράδειγμα».