Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Η επίσκεψη της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος στην Αιτωλοακαρνανία

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η αναπτυξιακή δυναμική του νομού Αιτωλοακαρνανίας συνδέεται άρρηκτα με την ανάδειξη του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής.»


Τις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκε την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009 η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους βουλευτές κ. κ. Χρήστο Βερελή, Σπήλιο Λιβανό, Γιάννη Μπανιά και Αθανάσιο Μωραΐτη επισκέφθηκαν αρχικά τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού όπου ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συλλόγων αλιέων για τις δράσεις προστασίας και τις προοπτικές ανάδειξης της λιμνοθάλασσας.

Στη συνέχεια περιηγήθηκαν το βελανιδοδάσος Ξηρόμερου και συζήτησαν με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών περιβαλλοντικών φορέων για την προστασία και τις προοπτικές ανάδειξής του.

Στην Αμφιλοχία, η διακομματική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Φορέα Διαχείρισης και των αλιέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αμβρακικός Κόλπος ενώ, στη συνέχεια, μετέβησαν στην λίμνη Τριχωνίδα όπου ενημερώθηκαν για την προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης και τις προοπτικές ήπιας ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Η επίσκεψη της Επιτροπής ολοκληρώθηκε στη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας όπου συζητήθηκαν συνολικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα του νομού στο νομαρχιακό συμβούλιο.

Με αφορμή την επίσκεψη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκ μέρους της Επιτροπής και του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, θέλω να ευχαριστήσω τους Αιτωλοακαρνάνες για τη φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξαν. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των περιβαλλοντικών φορέων για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και τις εξαιρετικά χρήσιμες προτάσεις τους.

Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν το νομό και πιστεύω ότι αυτό έγινε με τον καλύτερο τρόπο.

Η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει πλούσιο υδατικό δυναμικό και είναι προικισμένη με πολλές φυσικές ομορφιές.

Η αναπτυξιακή δυναμική του νομού συνδέεται άρρηκτα με την ικανότητα του κράτους αλλά και της τοπικής κοινωνίας να διατηρήσει και να αναδείξει αυτόν τον περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής που ταυτόχρονα αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Επόμενος στόχος μας είναι με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις μας να συμβάλλουμε και εμείς ως Επιτροπή, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού και στην αποτελεσματική αξιοποίησή τους προς όφελος όλων των πολιτών».