Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Γιορτές Εξόδου 2009 - Έκθεση στη "ΔΙΕΞΟΔΟ"


Με ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στη "ΔΙΕΞΟΔΟ"
ανοίγει η αυλαία των Γιορτών Εξόδου 2009 στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου


"Το ΄21 και οι πρωταγωνιστές του"



Με ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός με τον τίτλο "Το ΄21 και οι πρωταγωνιστές του" που συνδιοργανώνουν το ΤΕΙ Μεσολογγίου και το Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος" στο ομώνυμο Πολιτιστικό Κέντρο, ξεκινούν οι εκδηλώσεις των Γιορτών Εξόδου 2009, στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Πρόκειται για μια μεγάλη έκθεση τεκμηρίων και κειμηλίων που ανήκουν στο Ιστορικό Αρχείο Αντώνη και Κυριάκου Σκιαθά σε επιμέλεια της ιστορικού - αρχαιολόγου Ανδρονίκης Χρυσάφη.

Τα εγκαίνια έχουν ορισθεί για το Σάββατο 21 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ.

Η έκθεση έχει ως κεντρικό άξονα τους κάθε είδους πρωταγωνιστές του ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και εκτείνεται χρονικά από τις παραμονές της εθνικής εξέγερσης (τέλη 18ου αι.) έως και την έξωση του βασιλιά Όθωνα (1862).

Με έναν παραστατικό, σχεδόν "κινηματογραφικό", τρόπο παρουσιάζεται ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής και συγκεκριμένα ο Ελληνισμός πριν την Επανάσταση, οι συνθήκες και οι θεσμοί που οδήγησαν στην μεγάλη εξέγερση, ολόκληρος ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων, η συγκρότηση του πρώτου ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους με Κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα διπλωματικά παιχνίδια των "Μεγάλων Δυνάμεων" στα Βαλκάνια, η περίοδος της Βασιλείας του Όθωνα και το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας.

Τα πρόσωπα και τα γεγονότα προβάλλονται μέσα από εκατοντάδες πρωτότυπα ιστορικά αντικείμενα όπως δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα, ανακοινώσεις, βιβλία, εφημερίδες, πλήρεις σειρές αρμάτων των αγωνιστών, φορεσιές, γκραβούρες, φιλελληνικά αντικείμενα, έργα τέχνης, κοσμήματα, σκεύη της καθημερινότητας, εργαλεία γραφής, τυπογραφίας και άλλα.

Την έκθεση συνοδεύει πολυτελής κατάλογος - λεύκωμα στον οποίο παρουσιάζονται τα περισσότερα από τα τετρακόσια περίπου εκθέματα.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 21 Μαρτίου μέχρι 17 Μαΐου και θα λειτουργεί καθημερινά (πλην Δευτέρας και Τρίτης) 10.30 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και 6.30 το απόγευμα έως 9 το βράδυ ενώ εκπαιδευτικές ξεναγήσεις θα γίνονται μετά από τηλεφωνικό ραντεβού (26310 51260).