Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Με εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου ξεκίνησαν οι Γιορτές Εξόδου 2009

Με τρεις εκδηλώσεις σε Μεσολόγγι, Καλάβρυτα και Αθήνα άνοιξε η αυλαία των Γιορτών Εξόδου 2009, το Σάββατο 21 Μαρτίου και οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή των Βαΐων 12 Απριλίου 2009, με την παρουσία στην πόλη, του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Συγκεκριμένα, στα Καλάβρυτα σε μια λαμπρή τελετή στο Αρχοντικό Παλαιολογίνας, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος συνυπέγραψε με το δήμαρχο Καλαβρύτων Αθανάσιο Παπαδόπουλο, την α’ φάση του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των δυο δήμων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εκεί δήμου για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

«Είναι μια ιστορική στιγμή της υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων, με το δήμο της Ιερής μας Πόλης αφού από τα Καλάβρυτα ξεκίνησε ο αγώνας για την Ελευθερία της χώρας μας και η απαράμιλλη θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων αναζωπύρωσε την ελπίδα του ελληνικού έθνους, οδηγώντας στην Ανεξαρτησία» δήλωσε ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος στο περιθώριο της τελετής.

Στο Μεσολόγγι και συγκεκριμένα στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου Χρήστος Σούφρας, κατά την τελετή της έκθεσης «Το ’21 και οι πρωταγωνιστές του» κήρυξε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για τον φετινό εορτασμό της Εξόδου.

Στην έκθεση που διοργανώνεται με την συνεργασία του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» και του ΤΕΙ Μεσολογγίου παρουσιάζονται ανεκτίμητης αξίας αυθεντικά συλλεκτικά αντικείμενα και ντοκομούμεντα των πρωταγωνιστών της επανάστασης του ‘21 που προέρχονται από το «Ιστορικό Αρχείο Αντώνη και Κυριάκου Σκιαθά.

Μέσα από εφημερίδες, ανακοινώσεις, δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα, γκραβούρες, φορεσιές, εργαλεία γραφής και τυπογραφίας, έργα τέχνης και εκατοντάδες ακόμη πρωτότυπα ιστορικά αντικείμενα προβάλλονται τα πρόσωπα και τα γεγονότα της ιστορικής αυτής περιόδου.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου Χρήστος Σούφρας σε χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε στους συμβολισμούς που σηματοδοτεί η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων από το σπίτι του αρχηγού της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων Αθανάσιου Ραζηκότσικα αλλά και η ενεργός συμμετοχή του ΤΕΙ Μεσολογγίου στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει το σπουδαίο έργο του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» και την αξία των εκθεμάτων που παρουσιάζονται από τις συλλογές των αδελφών Σκιαθά.

Στην Αθήνα, τέλος, ο δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου συμμετείχε με δικό του περίπτερο στην έκθεση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» αποσπώντας μάλιστα το πρώτο βραβείο παρουσίασης πολύτιμων εκθεμάτων. Στο πλαίσιο της συμμετοχής το απόγευμα του Σαββάτου κατά την επίσημη παρουσίαση εκδήλωση του δήμου, το χορευτικό τμήμα του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Μεσολογγίου, στο κατάμεστο «Ειρήνης και Φιλίας» παρουσίασε ήθη και έθιμα, από το πανηγύρι του Αη-Συμιού.

Οι εκδηλώσεις για την 183η επέτειο της Εξόδου συνεχίζονται την Κυριακή 29 Μαρτίου με εκδηλώσεις στο Περιστέρι και το Μεσολόγγι, ενώ για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου θα παρουσιάσει τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου με σολίστ τον Λάκη Χαλκιά σε εκδήλωση του δήμου Ιλίου την Τετάρτη 25/3 στις 8 μμ. στο πνευματικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», ενώ το Χορευτικό τμήμα θα μεταβεί στο Τορόντο του Καναδά για να εκπροσωπήσει το δήμο στις εορταστικές εκδηλώσεις της εκεί ομογένειας.