Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Πότε θα γίνει το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μεσολόγγι;

Ερώτηση του Σπήλιου Λιβανού στον Υπουργό Πολιτισμού
Το πάγιο αίτημα της πόλης του Μεσολογγίου για ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου θέτει με ερώτηση στον Υπουργό Πολιτισμού ο Αντώνη Σαμαρά ο βουλευτής Σπήλιος Λιβανός. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί την πόλη τα τελευταία χρόνια μιας και απουσιάζει η πολιτική βούληση για την ικανοποίηση του αιτήματος παρόλο που για τον σκοπό αυτό έχει παραχωρηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού έκταση 15 στρ. απέναντι από τον Κήπο των Ηρώων.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Σπήλιου Λιβανού:
ΕΡΏΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: «Ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη του Μεσολογγίου»

Το Μεσολόγγι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες από ιστορικής πλευράς πόλεις της Ελλάδας. Αδιάψευστοι μάρτυρες της ιστορικής συνέχειας της πόλης αποτελούν οι αρχαιολογικοί χώροι της Πλευρώνας, της Καλυδώνας, των Ρωμαϊκών Θέρμων, της Αλίκυρνας κ.λ.π που καθιστούν το Μεσολόγγι θησαυροφυλάκιο ενός ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικού θησαυρού. Δυστυχώς, όμως, παρά τα σημαντικά αυτά αρχαιολογικά αποθέματα, το Μεσολόγγι εξακολουθεί να στερείται Αρχαιολογικού Μουσείου. Είναι δε ίσως η μοναδική πρωτεύουσα Νομού της Ελλάδας όπου δεν λειτουργεί ένας τέτοιος μουσειακός χώρος.
Επισημάνεται, ότι το Μεσολόγγι τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου. Η πλέον τεχνική αυτών, η ύπαρξη κατάλληλου οικοπέδου, έχει εκπληρωθεί, αφού από το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αποκτηθεί έκταση 14 στρεμμάτων, εγγύς του Κήπου Ηρώων, με σκοπό την κατασκευή του Μουσείου. Σε ό,τι αφορά στην επισκεψιμότητά του, αυτή είναι εξασφαλισμένη, αφού το Μεσολόγγι δέχεται έτσι κι αλλιώς χιλιάδες επισκέπτες ετησίως λόγω της ιστορίας του. Με τη λειτουργία Αρχαιολογικού Μουσείου είναι βέβαιο πως ο αριθμός των επισκεπτών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Με δεδομένη την ανάγκη σύνδεσης της νεότερης με την αρχαία ιστορία της πόλης, για την ολοκληρωμένη προβολή της συνεισφοράς του Μεσολογγίου στην εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας του,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη του Μεσολογγίου;


Ο Ερωτών Βουλευτής
Σπήλιος Λιβανός