Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Στο κατάμεστο Τρικούπειο ο δήμαρχος Μεσολογγίου έδωσε πειστικές απαντήσεις για όλους και για όλα

Γιάννης Αναγνωστόπουλος: «Το Μεσολόγγι θα πετύχει την σύγχρονη Έξοδό του στον 21ο αιώνα και κανείς και με κανένα μέσο
δεν θα καταφέρει να την σταματήσει»
Εκατοντάδες πολίτες του Μεσολογγίου παρακολούθησαν την ενημερωτική ομιλία του δημάρχου της πόλης Γιάννη Αναγνωστόπουλου - με αφορμή την συμπλήρωση δυο χρόνων θητείας της δημοτικής αρχής - με θέμα: «Δύο χρόνια μετά», χθες στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Στην ομιλία του ο κ. Αναγνωστόπουλος προέβη σε εκτενή ενημέρωση για όλους τους άξονες δράσης της δημοτικής αρχής παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του δήμου, την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος, τον προγραμματισμό για νέα έργα, τις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του δήμου, τις ενέργειες για την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής και τις δράσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που δημιουργεί πολλά προβλήματα στην εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος της δημοτικής αρχής.
Στην συνέχεια ο κ. Αναγνωστόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στις παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής για κορυφαία ζητήματα ώστε να διαφυλαχθεί ο θεσμικός ρόλος της πόλης ως Πρωτεύουσας του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Μεσολογγίου υπενθύμισε στο ακροατήριο τις δυναμικές παρεμβάσεις του δήμου για την Επανίδρυση Εφετείου στο Μεσολόγγι καθώς και αυτές για την ουσιαστική αναβάθμιση του ΤΕΙ και του Νοσοκομείου της πόλης. Πρωτοβουλίες που ως γνωστό είχαν αποτέλεσμα την ίδρυση και λειτουργία νέας σχολής στο ΤΕΙ Μεσολογγίου από τον προσεχή Σεπτέμβριο και την ακύρωση των σχεδιασμών της Κυβέρνησης για την ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο.
Ακολούθως ο κ. Αναγνωστόπουλος παρουσίασε μια σειρά έργων που εκτελούνται τόσο στην πόλη όσο και στα τοπικά διαμερίσματα του δήμου προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με πιο σημαντικά αυτά: της αποκατάστασης της χωματερής στην Κλείσοβα, την πλήρη λειτουργία του ΧΥΤΑ με την παράλληλη κατασκευή της συνδετήριας οδού και της υδροδότησης του ΧΥΤΑ, την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Ευηνοχώρι, την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου σε Άγιο Θωμά, Αγριλιά και στις συνοικίες Αρμυράκι και Άγιος Δημήτριος και στα έργα οδοποιίας στην πόλη και τα ΤΔ.
Έργα τα οποία όπως είναι προφανές πέρα του αναπτυξιακού χαρακτήρα τους, έχουν τεράστια περιβαλλοντική αξία, αφού λειτουργούν ως ομπρέλα προστασίας στο ευαίσθητο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.
Ο δήμαρχος Μεσολογγίου παρουσίασε τον προγραμματισμό του δήμου ενόψει του ΕΣΠΑ 2007 -13 σύμφωνα με τον οποίο έχουν εκπονηθεί μελέτες για τα εξής έργα:
1. 2ος αγωγός ύδρευσης Ευηνοχωρίου προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.
2. Επέκταση ύδρευσης- αποχέτευσης νέου σχεδίου πόλεως προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ
3. Αποχέτευση ακαθάρτων Αγίου Γεωργίου και Ευηνοχωρίου και δίκτυο μεταφοράς στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού
4. Επέκταση μονάδας βιολογικού καθαρισμού
5. Αποκατάσταση ανατολικής Κλείσοβας 800.000 ευρώ εκ των οποίων τα 100.000 ευρώ είναι για μελέτη ηλιακών πάνελ.
6. Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Αγίου Γεωργίου προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ

Ενώ ανακοίνωσε την απόφαση του δήμου για αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλης του Μεσολογγίου και την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για τον καθορισμό του αιγιαλού και παραλίας.

Φυσικά ο κ. Αναγνωστόπουλος στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ενέργειες του δήμου για την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του δήμου τονίζοντας την ίδρυση και λειτουργία δυο βρεφονηπιακών σταθμών, την ίδρυση τριών δημοτικών ιατρείων σε Μεσολόγγι, Άγιο Θωμά και Άγιο Γεώργιο και τις αποφάσεις για μειώσεις δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Ιδιαίτερες αναφορές έκανε ο δήμαρχος Μεσολογγίου στο έργο της κατασκευής δικτύου οπτικών ινών στο Μεσολόγγι και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ανάπτυξη και λειτουργία στη Δυτική Ελλάδα ενός ενιαίου ευρυζωνικού δικτύου που θα εξυπηρετεί περισσότερους από 1,2 εκ. πολίτες καθώς και στις παρεμβάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών για την ανάδειξη αναδόχου για τη Μαρίνα Μεσολογγίου.

Επίσης ο κ. Αναγνωστόπουλος στην ομιλία του έδωσε έμμεση απάντηση στις επικρίσεις που δέχτηκε η δημοτική αρχή για την αξιοποίηση της παλαιά ηλεκτρικής τονίζοντας: «Εμείς με διάφανες διαδικασίες τολμήσαμε να ανοίξουμε ένα ζήτημα που για δεκαετίες κανένας δεν τόλμησε να ακουμπήσει.
Αψευδής μάρτυρας του σωστού των ενεργειών μας είναι η απόρριψη ένστασης που είχε υποβληθεί από συνδημότη μας κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.
Επισημαίνω ότι ο δήμος σε καμιά συμφωνία δεν έχει έλθει με οποιοδήποτε επενδυτή και το μόνο που κάναμε είναι να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ώστε στο χώρο αυτό να κατασκευάσει ημιυπόγειο παρκινγκ, κτηριακές εγκαταστάσεις και μικρό εμπορικό κέντρο.
Αυτή είναι η πρόθεσή μας και η πρόταση μας για την αξιοποίηση αυτού του χώρου».

Τέλος ο κ. Αναγνωστόπουλος έκανε την αυτοκριτική του τονίζοντας: «Βρισκόμενος στο μέσον της πρώτης τετραετίας αυτής της δημοτικής αρχής, νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από όλους για όσα δεν μπόρεσα να κάνω ή όσα παρέλειψα. Μα μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα, δεν παραλείπει και τίποτα!!!».
Ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχεται η δημοτική αρχή από την αντιπολίτευση λέγοντας: «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι αυτών που αντιπροσωπεύουν την μιζέρια και την οπισθοδρόμηση θέλοντας να τις επιβάλλουν και σε μας.
Κάποιοι «αυστηροί κριτές», μας μέμφονται πως πήραμε δάνειο και υποθηκεύσαμε το Δήμο ενώ είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την οικονομική χρεοκοπία. Ισχυρίζονται πως υπάρχει τάχα κι άλλος τρόπος για να βγει ο Δήμος από το οικονομικό αδιέξοδο.
• Μόνο που ποτέ δεν μας είπαν τον τρόπο!
• Τι προτείνουν άραγε;
• Να απολύσουμε τους εργαζομένους;
• Να σταματήσουμε να κάνουμε έργα στη πόλη και τα τοπικά διαμερίσματα;
• Να κλείσουμε τους βρεφονηπιακούς;
Οι άνθρωποι αυτοί αντί να ζητούν συγνώμη από τους συνδημότες τους, προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους…».

Πριν την έναρξη της ομιλίας κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη τιμής στον αείμνηστο αντιδήμαρχο Μεσολογγίου Γιώργο Μπαρμπαρίτσα και στην καθηγήτρια μουσικής Βιβή Μπακανδρέα ενώ μετά το τέλος της ομιλίας του ο κ. Αναγνωστόπουλος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Για τα κύρια σημεία της ομιλίας του δημάρχου Μεσολογγίου (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).