Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Επιβεβλημένη η ανάδειξη του Τείχους του Μεσολογγίου

Προ διετίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης


είχε καταθέσει ανάλογη πρόταση μ' αυτή του Μάριου Σαλμά




Ανάλογη πρωτοβουλία για την ανάδειξη του Τείχους του Μεσολογγίου είχε αναλάβει προ δυο ετών και ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης.


Ο κ. Μωραΐτης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τους πολιτικούς αρχηγούς και την UNESCO είχε ζητήσει την αναγνώριση από την UNESCO, του Τείχους της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ως Μνημείου Ελευθερίας της Ανθρωπότητας.
Ως παράδειγμα , που είχε επικαλεστεί ο κ. Μωραΐτης στην επιστολή του ήταν ο θόλος Genbaku στην Χιροσίμα. Ήταν η μόνη κατασκευή που έμεινε στην περιοχή όπου εξερράγη η πρώτη ατομική βόμβα στις 6 Αυγούστου 1945. Μετά από τις προσπάθειες πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των κατοίκων της Χιροσίμα, διατηρήθηκε στην ίδια κατάσταση αμέσως μετά από το βομβαρδισμό.
Το 1996 η UNESCO χαρακτήρισε την κατασκευή αυτή, ως Μνημείο Ειρήνης της Ανθρωπότητας, ως ένα σύμβολο ελπίδας για την παγκόσμια ειρήνη και την εξάλειψη όλων των πυρηνικών όπλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκατομμύρια επισκέπτες συρρέουν κάθε χρόνο για να δουν από κοντά το μνημείο αυτό.
Η πρόταση του κ. Μωραΐτη στηρίχτηκε και από το επίσημο ΠΑΣΟΚ, μιας και με εντολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ το θέμα αναδείχτηκε στη Βουλή, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν 18 Βουλευτές του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ. Είχαν ζητήσει τότε από τον Υπουργό Πολιτισμού να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να κατατεθεί ένας ολοκληρωμένος φάκελος στην UNESCO.
Σημειώνεται ότι η UNESCO έχει έναν κατάλογο μνημείων που θεμελιώθηκε και συνεχώς εμπλουτίζεται πάνω στην πεποίθηση ότι «μερικές τοποθεσίες έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία για τα φυσικά χαρακτηριστικά, την ιστορική σημασία ή την πνευματική τους σπουδαιότητα. Για να ενταχθεί ένα μνημείο στον κατάλογο αυτό η UNNESCO έχει ορίσει έξι κριτήρια.
Στην απάντησή του τότε το Υπουργείο, απέφυγε να απαντήσει στην ουσία των επιχειρημάτων, αλλά ουσιαστικά αποδέχτηκε ότι η επιχειρηματολογία της πρότασης ευσταθεί.
Πιο συγκεκριμένα: Αναφέρονταν οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί το Τείχος της Ιερής Πόλεως Μεσολογγίου να χαρακτηριστεί ως Μνημείο της Ανθρωπότητας, βάσει των πέντε πρώτων Κριτηρίων που έχει θέσει η UNESCO.
Όμως, αποδέχθηκε ουσιαστικά την επιχειρηματολογία της πρότασης, αφού τονίζονταν ότι ο θόλος Genbaku αναγνωρίστηκε κατ’ εξαίρεση, βασιζόμενος στο έκτο Κριτηρίου το οποίο αναφέρει ότι ένα μνημείο πρέπει να «συνδέεται άμεσα ή απτά με γεγονότα ή ζωντανές παραδόσεις, με ιδέες ή με πιστεύω, με καλλιτεχνικές ή λογοτεχνικές δημιουργίες που έχουν έκδηλη παγκόσμια σημασία».




Κατά συνέπεια γίνεται σαφές, ότι η πρόταση για να ενταχθεί το Τείχος του Μεσολογγίου στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπορεί να υλοποιηθεί αρκεί φυσικά το αρμόδιο Υπουργείο να κινήσει τις ανάλογες διαδικασίες...