Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Πυρισβεστικό όχημα από τον ΟΔΔΥ ζητούν οι κάτοικοι της Βελβίνας

Έκκληση για συνδρομή βοήθειας ώστε να παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βελβίνας(Δ.Δ. του δήμου Ναυπάκτου) απευθύνει το ΔΣ του συλλόγου με ανακοίνωσή του. Να σημειωθεί ότι τα μέλη του συλλόγου έχουν συστήσει ομάδες πυροπροστασίας για την προστασία του εκεί πανέμορφου δάσους.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Εδώ και λίγους μήνες, ο πολιτιστικός σύλλογος της Βελβίνας «Η Αγία Τριάδα» προσπαθεί να έρθει σε επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να αποκτήσει ο σύλλογος το δικό του πυροσβεστικό όχημα.
Όπως θα πρέπει να γνωρίζετε το χωριό μας η Βελβίνα εδώ και 4 χρόνια πλήττεται κάθε χρόνο από πυρκαγιές και μάλιστα αρκετές. Κανείς από μας τους κατοίκους δεν μπορεί να ξεχάσει την μεγάλη πυρκαγιά του 2007 που έκαψε χιλιάδες στρέμματα από το δάσος με μαύρη πεύκη που διαθέτει το δάσος της περιοχής μας.
Εκείνη την βραδιά όλοι οι κάτοικοι του χωριού μας ξαγρύπνησαν στις αυλές των σπιτιών τους αφού οι φλόγες κινούνταν προς το χωριό. Πέρυσι το 2008 εντός των ορίων του χωριού μας εκδηλώθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής 5 πυρκαγιές που αποτέφρωσαν δεκάδες στρέμματα από το υπέροχο δάσος της περιοχής μας.
Ε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Μπορεί η Βελβίνα να έχει λίγους κατοίκους, έχει όμως νέα παιδιά με όρεξη και μεράκι και για το χωριό τους.
Έτσι συστάθηκε μια ομάδα από εθελοντές πυροσβέστες από το χωριό. Όμως δεν μας φτάνει αυτό. θέλαμε να έχουμε ένα πυροσβεστικό όχημα χωρητικότητας 1,5 ή 2,5 τόνων νερού. Με το όχημα αυτό οι εθελοντές μας θα μπορούν να κάνουν περιπολίες στα δάση του χωριού μας, να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών.
Να πούμε πως η Πυροσβεστική υπηρεσία Ναυπάκτου διαθέτει ένα πυροσβεστικό όχημα το οποίο όμως δεν μπορεί να περιπολήσει όλο το χώρο. Ζητήσαμε την παρέμβαση των φορέων της περιοχής αλλά καμία ανταπόκριση για το θέμα με το πυροσβεστικό.
Γνωρίζουμε πως οι δήμοι αλλά και άλλοι σύλλογοι, με το ίδιο αίτημα για προμήθεια ενός πυροσβεστικού, παίρνουν οχήματα από τον ΟΔΔΥ μέσα σε λίγες ημέρες…. Για μας γιατί δεν γίνεται αυτό;;;; Δεν ζητήσαμε να μας δώσουν καινούριο όχημα. Ένα μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση που διαθέτει πολλά τέτοια ο ΟΔΔΥ.
Ελπίζουμε κάποια στιγμή και σίγουρα πριν την αντιπυρική περίοδο να δούμε το πυροσβεστικό μας όχημα να περιπολεί με τους εθελοντές μας στα δάση της Βελβίνας. Αν κάποιος μπορεί να μας βοηθήσει ας στείλει μήνυμα.
Γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξαναδούμε φέτος τις φλόγες να απειλούν τα σπίτια μας, τις περιουσίες μας και να καταστρέφουν το δάσος μας. Αρκετά είδαμε και τραβήξαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ας μην επιτρέψουμε και φέτος να εκδηλωθούν πυρκαγιές στην περιοχή μας. Έστω και μόνοι μας θα περιφρουρούμε το δάσος μας».