Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Παρουσία του Σπ. Σπυρίδων ημερίδα για τη διαφάνεια των Δήμων στην Πάτρα

Σε ημερίδα με τίτλο «Έλεγχος νομιμότητας επί των δαπανών των Οργανισμών Τοπικών Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α’ Βαθμού και των Νομικών τους Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)» έλαβε μέρος σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων.

Την ημερίδα διοργάνωσε στην Πάτρα το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), με τη συμμετοχή του Ελεγκτικού Συνεδρίου και φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά εκδήλωση τέτοιου είδους, μετά από ανάλογες ημερίδες που διοργανώθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά και τα Ιωάννινα.

Στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων τόνισε, μεταξύ των άλλων: «Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Εσωτερικών στοχεύει στην ενημέρωση των αιρετών εκπροσώπων και των στελεχών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί των ζητημάτων που έχουν σχέση με τον έλεγχο νομιμότητας των δαπανών που πραγματοποιούν.

Προερχόμενος από τα σπλάχνα της Αυτοδιοίκησης μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τέτοιου είδους ενημέρωση είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την αποφυγή μη σύννομων πράξεων οι οποίες αρκετές φορές συμβαίνουν από άγνοια ή ασάφεια της κείμενης νομοθεσίας και υπό την πίεση της επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες.

Η ενημέρωση αυτή βοηθά επίσης ουσιαστικά στην κατοχύρωση της διαφάνειας στη διαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων.

Όπως έχει ανακοινώσει και ο Υπουργός Εσωτερικών, Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, ως αποτέλεσμα των μηχανισμών ελέγχου που έχουν θεσμοθετηθεί από το 2005 στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, παρατηρείται σταθερή μείωση στα ποσοστά κακοδιοίκησης που καταγράφουν οι σχετικές εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.