Τρίτη 7 Απριλίου 2009

"Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την Τέχνη" Εγκαινιάστηκε η Ε΄ εικαστική διαδρομή στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου


Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Μεσολόγγι, στους χώρους του πανέμορφου νεοκλασικού της περιόδου του 1845 που στεγάζει επί 14ετία την Πινακοθήκη Μοσχανδρέου με τις μονάκριβες συλλογές της, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης -θεσμός πια- της Ε΄ διαδρομής «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την τέχνη», σε συνεργασία με την γκαλερί Αγκάθι της Αθήνας.


Στη γεμάτη από φίλους της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου πλατεία της Ι.Μητροπόλεως του Αγίου Σπυρίδωνος, πρώτος τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος εξήρε την πολύχρονη προσφορά της οικογένειας Μοσχανδρέου στον πολιτισμό, στην προβολή της πόλης και την συμβολή της στην ανάπτυξή της.
Αφού ευχαρίστησε για την ετήσια έκθεση – στολίδι για το Μεσολόγγι, τον λόγο έλαβε ο κ. Γιώργος Καρτάλος ιδιοκτήτης της Γκαλερί Αγκάθι που ευχαρίστησε την οικογένεια Χρήστου Μοσχανδρέου και τους καλλιτέχνες ζωγράφους που ζωγράφισαν για το Μεσολόγγι.
Τον λόγο έλαβε ο ιδρυτής της Πινακοθήκης Χρήστος Μοσχανδρέου που μεταξύ άλλων τόνισε: «…..Με την εμπειρία 14 ετών πολιτιστικής μας παρουσίας είναι επιβεβλημένο σήμερα να αναφερθώ στις διαπιστώσεις μας. Οι πολιτιστικοί φορείς αναπνέουν με την επισκεψιμότητα που είναι όχι μόνο ως απόδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους, αλλά και οξυγόνο για την συνέχισή τους. Λυπάμαι, αλλά με την ειλικρίνεια που με διακρίνει, ανεξάρτητα εάν γίνομαι αρεστός ή όχι, οφείλω να δηλώσω ότι οι κάτοικοι καταρχήν της πόλης του Μεσολογγίου δεν επισκέπτονται όχι μόνο την Πινακοθήκη μας, αλλά και τους υπόλοιπους αξιόλογους χώρους όπως τα Μουσεία Παλαμά, Τρικούπη, την Διέξοδο κ.ά. Την ίδια διαπίστωση μπορούμε να κάνουμε και για τα Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια.
Καλώ τον φίλο Δήμαρχο κ. Αναγνωστόπουλο να αναλάβει πρωτοβουλίες επικοινωνίας για να επισκέπτονται ΟΛΟΙ οι κάτοικοι της πόλης ΟΛΑ τα μουσεία της».
Επίσης ο κ. Μοσχανδρέου μίλησε με θερμά λόγια για τον πρώην νομάρχη και βουλευτή Γιάννη Βαϊνά τονίζοντας: "Δεν θα λησμονήσει η οικογένειά μου και εγώ προσωπικά, την σωτήρια παρέμβαση του τότε Νομάρχη μας κ. Γιάννη Βαϊνά, την στιγμή που η τότε μικρόψυχη δημοτική αρχή της πόλης μας με ενέργειές της μας απέτρεπε για την υλοποίηση της απόφασης για την ίδρυση της Πινακοθήκης μας, που τόσα οφέλη προσδίδει στο Μεσολόγγι με την ανιδιοτελή και μόνο προσφορά της.Ευχαριστούμε δημόσια τον στενό μας οικογενειακό φίλο κ. Γιάννη Βαϊνά για την σταθερή του αγάπη".
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο τ. Νομάρχης και βουλευτής κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος συνεχάρη τον Χρήστο Μοσχανδρέου για την προσπάθεια τη δική του και της οικογένειάς του και δημόσια δήλωσε την ειλικρινή του αγάπη για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Ο κ. Σταμάτης εγκαινίασε την εντυπωσιακή και «φρέσκια» σε αποτυπώσεις από ιδέες έκθεση των ζωγράφων της γκαλερί Αγκάθι : Μαρίνας Κροντηρά, Βασίλη Λιαούρη, Αχιλλέα Ραζή, Στέφανου Ρόκου, Δημήτρη Σαρασίτη, Βασίλη Σολιδάκη.

Στα εγκαίνια παρέστησαν: ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θαν. Παπαθανάσης, ο βοηθός Νομάρχη Χρ. Πετρόπουλος, ο Αντ/ρχος Αγρινίου κ. Ευστ. Τσούκαλος, ο τ. βουλευτής κ. Γιάννης Βαϊνάς, ο Αντ/ρχος Μεσολογγίου κ. Γιάννης Σπανός, οι Δημ. Σύμβουλοι Μεσολογγίου κ. Γιάννης Τέγας και κ. Κων. Μαστραπάς, ο Δημ. Σύμβουλος Οινιαδών κ. Δημ. Μουρκογιάννης, ο πολιτευτής κ. Βασίλης Παπασάϊκας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιτ/νων Περιστερίου κ. Χρ. Χούτας, ο Πρόεδρος της Ν.Ε. της Ν.Δ. κ. Γιώργος Σιορίκης, ο τ. Πρόεδρος της Ν.Ε. της Ν.Δ. κ. Γιάννης Τσιτσέλης, ο Σχης Ευθ. Σώκος - Διοικητής 2/39 Συντάγματος, ο ιστορικός τέχνης κ. Χάρης Καμπουρίδης, ο κ. Πέτρος Βέργος, η γκαλερίστα των Νέων Μορφών κ. Ελένη Κυπραίου κ.ά.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 10 Σεπτεμβρίου 2009.
Ημέρες λειτουργίας : Σάββατο και Κυριακή 11.00 – 13.00 μ.μ.