Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Ούτε προσωρινή Ούτε διοικούσα

Παγιδεύτηκε ο Καραμανλής, εκτίθεται η ΝΟΔΕ...
Αποκαλυπτική η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, σχετικά με την περιβόητη «προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή» του πανεπιστημίου.
Μόλις πριν λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Υπουργού, που δεν λέει τίποτε για Διοικούσα
Δεν ξέρει τίποτε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για κοροϊδία κάνει λόγο ο Μοσχολιός.
«Θετικό βήμα» χαρακτηρίζει την Επιτροπή ο Νίκος Ρούσσης, να μην αναγνωριστεί προτείνει ο Βασ. Νικάκης.
Πολλά και ενδιαφέροντα ακούστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, όπου ο δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός, έφερε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της σύστασης της περιβόητης πλέον «προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής» του «πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας» όπως ακριβώς ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την τοπική ΝΟΔΕ.
Έπειτα από πολλές προσπάθειες, μόλις πριν από λίγες μέρες ο δήμαρχος κατάφερε να έχει στα χέρια του την απόφαση του Υπουργού κ. Σπηλιωτόπουλου (που φέρει το όνομά του, όχι όμως και την υπογραφή του), απ' όπου βέβαια προκύπτει αυτό που από την αρχή και στην «Π» επισημαίνουμε, ότι ΔΕΝ συστάθηκε Διοικούσα.
Η σχετική απόφαση φέρει ημερομηνία 13 Μαρτίου, την παραμονή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Αγρίνιο δηλαδή, γεγονός, που εάν όντως είναι έτσι, δείχνει την βιασύνη και την προχειρότητα του όλου θέματος. Μια βιασύνη στη λογική του ότι ο πρωθυπουργός απλά έπρεπε κάτι να πει.
Σε διαφορετική περίπτωση, το έγγραφο της συγκεκριμένης υπηρεσίας του Υπουργείου, προκαλεί και άλλα σοβαρά ερωτηματικά, που μπορούν να οδηγήσουν και σε αποκαλύψεις (ακόμη και να εγείρουν ζήτημα ευθυνών) για τον τρόπο και τον χρόνο σύνταξής του.
Το έγγραφο της απόφασης του Υπουργού αναφέρεται απλά στην σύσταση-συγκρότηση της άτυπης αυτής Επιτροπής που έχει ως έργο της « την επεξεργασία των δεδομένων, για να προωθηθούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί η ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας».
Ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, είπε πως μέσα από την απόφαση αποδεικνύεται περίτρανα πως δεν συστάθηκε ποτέ Διοικούσα, σε αντίθεση με όσα είπε ο πρωθυπουργός και μερικές μέρες μετά η ΝΟΔΕ. «Αισθάνομαι κάτοικος μιας περιοχής αποίκων και αμόρφωτων, που κάποιοι τους κοροϊδεύουν. Τον ρόλο του Υπουργείου Παιδείας, τον ανέλαβε η ΝΟΔΕ.» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ για το ίδιο θέμα παρέπεμψε στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Πολιτεία» ο κ. Σπηλιωτόπουλος, απ'όπου και προκύπτει πως μάλλον ο Υπουργός δεν γνωρίζει τίποτε...
Τίποτε όμως δεν γνωρίζει και ο πρύτανης του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων κ. Γεροθανάσης, που ρωτήθηκε σχετικά την Τρίτη, στο δελτίο ειδήσεων του «Αχελώος TV».
Ο κ. Μοσχολιός τόνισε προχθές πως εμμένει στην δημιουργία του αυτόνομου Πανεπιστημίου Αγρινίου, αμφισβητώντας της σκοπιμότητα ίδρυσης πανεπιστημίου με θολά γεωγραφικά όρια (Δυτικής Ελλάδας) και επισήμανε: «Σε πέντε χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε για το Πανεπιστήμιο και δεν μπορώ άλλο να ανεχτώ αυτήν την κοροϊδία. Τι χρειάζεται τελικά αυτή η Επιτροπή, τι διαδικασία είναι αυτή, που δεν έχει πουθενά προηγούμενο; Πρόκειται για μια ανακοίνωση που εξυπηρέτησε καθαρά επικοινωνιακές ανάγκες. Δυστυχώς κάποιοι, οδήγησαν τον Καραμανλή σε ατόπημα.»

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε την σύσταση της Επιτροπής ο κ. Ρούσσης, επικρίνοντας του δήμαρχο ότι αποφεύγει να μιλήσει για τις παλινωδίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. «Βέβαια, αυτή η Επιτροπή δεν είναι το ζητούμενο για εμάς, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα. Στόχος όλων είναι αυτή η σύσταση να μην αποτελέσει μετέωρο βήμα, αλλά να έχει ουσιαστικό έργο, και γι' αυτό απαιτείται η συνεργασία όλων» τόνισε ο κ. Ρούσσης.
Από την μεριά του ο κ. Νικάκης της ΔΑΣ, κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να βγάλει απόφαση ώστε μα μην αναγνωριστεί η Επιτροπή, σημειώνοντας; : «Η Επιτροπή αυτή δεν θα προάγει την υπόθεση. Πρέπει να καταλάβουμε πως αν δεν διεκδικήσουμε δυναμικά, θα συνεχίσουν κάποιοι να μας θεωρούν ιθαγενείς.»
Αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι πήραν τον λόγο στη συνέχεια. Χαρακτηριστικά ο κ. Σαράκης είπε πως με την δημιουργία της Επιτροπής, «φαίνεται πως το θέμα πάει να τρενάρει πάλι», ενώ ο κ. Καζαντζής θεώρησε την εξέλιξη «μικρό, αλλά θετικό βήμα.». Οι κ. Ζαμπάρας και Πατσέας από την πλευρά τους τόνισαν την ανάγκη δυναμικής διεκδίκησης του αυτόνομου πανεπιστημίου, ενώ ο κ. Γκρίζης σημείωσε πως πάγια θέση του Συμβουλίου πρέπει να είναι το αυτόνομο Πανεπιστήμιο Αγρινίου.
Σε κάθε περίπτωση όλοι οι σύμβουλοι, διαφοροποιήθηκαν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και της ΝΟΔΕ, μιας και δεν τίθεται θέμα σύστασης Διοικούσας Επιτροπής.
Παράλληλα, από συμβούλους τέθηκε και ο προβληματισμός για τα μέλη της Διοικούσας, ειδικότερα επειδή σε αυτήν δεν συμμετέχει Αγρινιώτης πανεπιστημιακός αλλά και κάποια μέλη της, όπως οι κ. Κοντός και Σύψας έχουν επιδείξει εχθρικές διαθέσεις απέναντι στο Αγρίνιο. Να σημειωθεί πως στην συζήτηση παρενέβη και ο εκδότης της εφημερίδας «Εβδομάδα» Δημ. Μπακής, που αποκάλυψε πως τουλάχιστον δυο μέλη της Επιτροπής δεν ξέρουν καν το αντικείμενο της!
Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Μοσχολιός, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης είπε πως το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τις ανακολουθίες του με την τοπική κοινωνία και το ίδιο εισπράττει τώρα η Νέα Δημοκρατία, ενώ επανέλαβε πως για το θέμα της Επιτροπής είναι πλέον ολοφάνερο πως ούτε ο Υπουργός Παιδείας, ούτε και ο πρύτανης του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων γνωρίζουν κάτι. «Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Εάν επιτέλους αποσαφηνισθεί ποιο είναι το έργο αυτής της Επιτροπής και μου ζητηθεί, ασφαλώς και θα βοηθήσω.», είπε ο δήμαρχος Αγρινίου.
Π.Η.Τ. από την (ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ)