Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Για δεύτερη φορά στην Αιτωλοακαρνανία ο υφ. Γεωργίας Κώστας Κιλτίδης. Εγκαινίασε πρότυπο συσκευαστήριο στην Κατοχή

«Οι παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού τομέα, είτε μέσα από την δημιουργία υποδομών σύγχρονων, είτε με τη λήψη θεσμικών αποφάσεων, είναι αναγκαιότητα και επιβεβλημένο έργο. Είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν, για τα οποία μάλιστα δεν υπάρχει πίστωση χρόνου» τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης, κατά την χθεσινή επίσκεψή του στην Κατοχή και διαβεβαίωσε ότι η βούληση της ηγεσίας του υπουργείου στις παραπάνω κατευθύνσεις είναι δεδομένη, ειδικά δε σε ότι αφορά κατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές όπως είναι η Παραχελωΐτιδα και η πεδιάδα του Κάτω Αχελώου.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του ΤΟΕΒ Κατοχής, άμεσα δημοπρατούνται δυο έργα ζωτικής λειτουργίας όπως είναι ο "Εκσυγχρονισμός και ανανέωση αντλιοστασίων - έργων πεδιάδας Κάτω Αχελώου – Γ’ Φάση" καθώς και η «Αντικατάσταση υπόγειου δικτύου άρδευσης» συνολικού ύψους περίπου 8.000.000 ευρώ.
Επίσης όπως σημείωσε ο κ. Κιλτίδης, άμεση θα είναι η τοποθέτηση της ηλεκτρονικής κάρτας άρδευσης, μια παρέμβαση η οποία αναμένεται να άρει το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΤΟΕΒ όχι μόνο στο νομό αλλά σε όλη τη χώρα. Η χρήση και λειτουργία του συστήματος, αναμένεται να συμβάλει στην εξοικονόμηση πολύτιμης ενέργειας, στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων που απαιτούνται για την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων, αλλά παράλληλα θα αποκαταστήσει οριστικά την δίκαιη κατανομή τους.
Σε δήλωσή του για την υπαγωγή των ΤΟΕΒ πλέον σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Κώστας Κιλτίδης σημείωσε "πως το ζήτημα αυτό εξετάζεται με κάθε σοβαρότητα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το οποίο κινείται ήδη στην κατεύθυνση της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα προκύψει μετά την απαραίτητη διαβούλευση".
Στην συνέχεια, εγκαινιάζοντας τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου επεξεργασίας και τυποποίησης σπαραγγιού του Α.Σ. Οινιαδών, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: "το Υπουργείο στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει αντίστοιχες πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την απόδοση ποιοτική αξίας στην προσπάθεια αλλά και το μόχθο των αγροτών".
«Αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που οραματίσθηκαν αυτό το έργο και κατάλαβαν πως πρέπει να προχωρήσουν, να προσδώσουν ταυτότητα στο προϊόν τους και να διεκδικήσουν το καλύτερο. Βρισκόμαστε άλλωστε σε ένα δημιούργημα, που αξίζει -εκτός των συγχαρητηρίων- να είναι πρότυπο για κάθε καλλιέργεια»
στον χαιρετισμό που απηύθυνε.

Συνάντηση με μεταποιητές βρώσιμης ελιάς στο Καινούργιο
Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Κώστα Κιλτίδη στην Αιτωλοακαρνανία ήταν το Καινούργιο όπου και συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Τυποποιητών Εξαγωγέων Βρώσιμης Ελιάς. Κατά την συνάντηση και αναφερόμενος στην προσπάθεια τους σημείωσε ότι αντίστοιχες δράσεις στον τομέα, στηρίζουν κυρίως τους καλλιεργητές και συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας, δημιουργώντας παράλληλα πλαίσιο δυναμικής δραστηριότητας για ολόκληρη την περιοχή.
Ολοκληρώνοντας την συνάντησή του, ανακοίνωσε την απόδοση από το ποιοτικό παρακράτημα της Ελιάς (ύψους 2.000.000 ευρώ), στους ελαιοπαραγωγούς. Μια διαδικασία, που θα δρομολογηθεί μέσα από τις συνεταιριστικές Ενώσεις Μεσολογγίου και Αγρινίου. Στην παραπάνω διαδικασία, θα προστεθεί και η αντίστοιχη απόδοση μέσω της Π.Ε.ΜΕ.Τ.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών).

Προήδρευσε συνεδρίασης της ΝΟΔΕ στο Αγρίνιο
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Αγρίνιο όπου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχε επίσης σε ευρεία σύσκεψη της ΝΟΔΕ Αιτωλ/νίας.
Εκεί παρέλαβε υπόμνημα από τον πρόεδρο, Γιώργο Σιορίκη και τον υπεύθυνο Αγροτικού Παν. Γραμμένο, σχετικά με ζητήματα του νομού, όπως η επαναφορά των δικαιωμάτων των καπνοπαραγωγών, η στήριξη των κτηνοτρόφων για βελτίωση συνθηκών σταυλισμού και μεταφοράς γάλακτος, η ανάδειξη περιοχών του δικτύου NATURA με ταυτόχρονη χρηματοδότηση δράσεων εντός των ορίων τους, υπαγωγή στα Π.Ο.Π των κυριότερων προϊόντων του νομού, και ο μετασχηματισμός του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου σε Πολυδύναμο Κέντρο Αγροτικής Εφαρμοσμένης Έρευνας.
Παράλληλα στον Κ. Κιλτίδη κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση για «Οριοθέτηση επιλέξιμων εκτάσεων ένταξης στη δράση 2.2 – Υδροτοπικά συστήματα του ΕΣΠΑ με περιοχή παρέμβασης Μεσολογγίου – Ναυπακτίας».
Ο υφυπουργός, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του, με σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων και συλλόγων του νομού.
Αξίζει τέλος να υπογραμμισθεί ότι τον κ. Κιλτίδη συνόδευσε σε όλες του τις συναντήσεις ο βουλευτής Σπήλιος Λιβανός, ενώ το παρών στα εγκαίνια του συσκευαστηρίου στην Κατοχή έδωσε ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.