Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

Κατά τη διάρκεια μιας σεμνής τελετής στο δημαρχείο Μεσολογγίου το Σάββατο του Λαζάρου, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Αναγνωστόπουλος απέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως και τον ανακήρυξε σε Επίτιμο Δημότη.
Νωρίτερα, στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου είχε γίνει η Υποδοχή του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας με τιμές Αρχηγού Κράτους.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου κ. Χρήστος Σούφρας ανέγνωσε την ομόφωνη πράξη του σώματος για την απόδοση δημοτίας και του Χρυσού Μεταλλίου στον κ.κ. Ιερώνυμο, ενώ ο δήμαρχος της πόλης αναφέρθηκε με θερμά λόγια για την προσωπικότητα και το έργο του Αρχιεπισκόπου.
Ο κ. Ιερώνυμος εμφανώς συγκινημένος αφού ευχαρίστησε το δήμαρχο για τη θερμή υποδοχή μίλησε για τα μηνύματα της ηρωικής εξόδου και την συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία.
Στην σύντομη ομιλία του ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε την πνευματική αποστολή της Εκκλησίας. «Το έργο της Εκκλησίας δεν αποτιμάται με αριθμούς αφού αποστολή της είναι να ζυμώνει τον άνθρωπο και να προάγει αξίες. Η εκκλησία δεν είναι ούτε Υπουργείο Οικονομικών ούτε Υπουργείο Πρόνοιας για να αποτιμώνται τα αποτελέσματά τους…» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Στην τελετή παρέστησαν οι Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, Σύρου κ.κ. Δωρόθεος και Φθιώτιδος κ.κ. Νικόλαος, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, βουλευτές και εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κατά τη διήμερη παρουσία του στο Μεσολόγγι για τις εκδηλώσεις της Εξόδου επισκέφτηκε το Κέντρο Ημέρας της ΕΨΥΠΕΑ, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» και το Εργαστήρι Νέων με Νοητική Στέρηση «Παναγία Ελεούσα», ενώ θερμές ήταν οι εκδηλώσεις του κόσμου στο πρόσωπό του κατά τη διάρκεια της πομπής της Ιερής Εικόνας της Εξόδου τόσο το βράδυ του Σαββάτου όσο και την Κυριακή.